LMBTQ-tananyag miatt függesztették fel a Nemzeti Oktatási Központ elnökét

Ideiglenesen felfüggesztették hivatalából Liene Voronenkót, a lett Nemzeti Oktatási Központ elnökét, mert LMBTQ-tananyagot dolgoztak ki. A vitát egy pszichológus indította el, aki az egyik újságnak írt cikkében arra a megállapításra jutott, hogy az LMBTQ-propaganda a biológiai nem megkérdőjelezését eredményezheti a serdülő fiataloknál.

2023. 09. 19. 9:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ideiglenesen felfüggesztették hivatalából Liene Voronenkót, a lett Nemzeti Oktatási Központ elnökét hétfőn, és fegyelmi eljárást indítottak ellene, mert a felügyelete alatt olyan tananyagot dolgoztak ki a szexuális felvilágosításról, amelyben a nemi identitásról és transzszexuálisokról is említést tesznek – írta meg az MTI.

lmbtq, tananyag, kirúgták, menesztették, Lettország, Liene Voronenkó.
A szülők nem szeretnék, ha Liene Voronenkóék által kidolgozott LMBTQ-tananyag szerint oktatnák a fiatalokat.  Fotó: VG

Mint kifejtik, a múlt héten indítványozták Voronenko menesztését is, miután egyre több kritika érkezett a szülők részéről. A Szexuális nevelés – kérdések és válaszok című, korábban online formában elérhető, szabadon felhasználható oktatási anyagot az általános iskola negyedik osztálytól taníthatták fakultatív jelleggel. 

 

A szülők nemet mondtak az LMBTQ-propagandára

A vitát Nils Sakss Konstantinovs pszichológus, egy serdülőkkel foglalkozó terápiás központ vezetője indította el, aki az egyik újságnak írt cikkében arra a megállapításra jutott, hogy a különböző szexuális identitások feltárása a biológiai nem megkérdőjelezését eredményezheti a serdülő fiataloknál. Anda Caksa oktatási miniszter a helyi média közlése szerint 

normasértőnek nevezte a szóban forgó tananyagokat, és azok visszavonását rendelte el elsősorban a szülői szervezetekkel folytatott konzultáció hiányára hivatkozva. 

Leszögezte; ő maga sem szeretné, ha a gyermekeit ilyen tartalmak szerint nevelnék. A mostani döntés egyébként annyira nem meglepő, hiszen mint korábban beszámoltunk róla, Lettországban a magyar Alaptörvényhez hasonlóan rögzítették, hogy az anya nő, az apa pedig férfi. Az alkotmánymódosító javaslatot 2021-ben a Nacionālā Apvienība (Nemzeti Unió) nevű jobboldali párt nyújtotta be a lett parlamentben. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Alapjogokért Központ Facebook-oldala)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.