Megérkeztek a bátor, hazájukért tenni akaró fiatalok a Lynx zászlóaljhoz

„Fel kell készülnünk arra, hogy mindenáron és bármilyen körülmények között ezt a háborút Magyarország határain kívül tartsuk”.

Forrás: MTI2023. 09. 11. 12:54
BÖRÖNDI Gábor; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; MÁRIA TERÉZIA
Budapest, 2023. szeptember 11. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) a budapesti Petõfi Sándor laktanya átnevezési ünnepségén 2023. szeptember 11-én. A vitéz Szurmay Sándor Helyõrség Dandár laktanyája a dandár kötelékébe tartozó 32. Testõrezredet alapító Mária Terézia királynõ nevét veszi fel. Balról Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar fõnöke. MTI/Hegedüs Róbert Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vitéz Szurmay Sándor Helyőrség Dandár laktanyája felveszi a dandár kötelékébe tartozó 32. Gyalogezredet 1741-ben megalapító Mária Terézia királynő nevét jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Budaörsi úti, egykori Petőfi Sándor laktanya hétfői átnevezési ünnepségén.

A haderőfejlesztés eszközbeszerzései és szervezeti átalakításai nagyon fontosak, amikor a szomszédságban háború dúl, és

fel kell készülnünk arra, hogy mindenáron és bármilyen körülmények között ezt a háborút Magyarország határain kívül tartsuk

  hangsúlyozta.

Ugyanakkor a hadsereg ereje a katonák lelkében van, ezért fontos, hogyan tekint magára a mai katona, mit tekint múltjának és hagyományának

 tette hozzá.

A miniszter elmondta: azt szeretné, ha a magyar katona úgy tekintene magára, mint egy nagyszerű katonai erények és hősi tettek láncszeméből szőtt hosszú folyamat mostani szeme, amely felelősséget visel a következő nemzedékek láncszemeiért is.

Jelezte: a katonai gyökerek sok száz évre nyúlnak vissza, a magyar hadseregnek azonban most célzottan kell visszahoznia a hosszú és dicső magyar katonai hagyományokat, mert egy ránk oktrojált politikai rendszer a hadsereget teljesen leválasztotta a társadalomról és sok száz éves katonai múltunkról.

A miniszter emlékeztetett: Mária Terézia királynő alapította 1741-ben azt a – döntően magyarokból álló – gyalogezredet, amely a 32. hadrendi számot viselte. Jelenleg a vitéz Szurmay Sándor Helyőrség Dandár kötelékébe tartozó testőrezred viseli a 32-es számot, így most a laktanya felveszi a 32-esek alapítójának nevét, kapcsolódva a magyar katonai hagyományokhoz.

– Mária Terézia idején alakult a legtöbb magyar ezred, akkor vált ismertté és az egész világban irigyeltté a magyar huszár – tette hozzá.

A miniszter rámutatott: a laktanya átnevezése egy folyamat része, hiszen az elmúlt időszakban több alakulat és laktanya kapott új nevet. Hozzátette: azzal, hogy Mária Terézia királynőről nevezték el a laktanyát, üzennek minden anyának és feleségnek is, akik ma is azzal a féltő szeretettel engedik a haza védelmére gyermeküket, férjüket, ahogy azt Mária Terézia annak idején a testőreivel és a katonáival tette. Szükségünk van erre a féltő és gondoskodó szeretetre a haza védelméhez – hangoztatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Az ünnepségen a miniszter Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével és Mudra József ezredessel, a dandár parancsnokával közösen leplezte le a laktanya új nevét hirdető táblát a Budaörsi úti főbejáratnál.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Százával jelentkeztek Lynx-kiképzésre fiatalok

– Százával jelentkeztek fiatalok a honvédelmi tárca „Embert a vasra!” szlogenű toborzására, amelynek keretében személyzetet keresnek az újonnan beszerzett Lynx gyalogsági harcijárművekre – jelentette be a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalára feltöltött videónyilatkozatában.

Itt most a legmodernebb technikára, a Lynxekre keressük a legbátrabbakat és a legkiválóbbakat

fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A legjobb embert, a legjobb technikára tette hozzá.

Közölte: a hódmezővásárhelyi Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál megtartott toborzón a jelentkezők egészségi és fizikai felmérésen, pszichológiai elbeszélgetésen esnek át. Reményei szerint minél többen megfelelnek.

– A követelményeket úgy határozták meg, hogy azok mennek át, akik fizikailag és fejben is a leginkább alkalmasak erre a feladatra – fűzte hozzá.

Ugyanakkor azok számára is lesz ajánlata a honvédségnek, akik nem felelnek meg a feltételeknek, hiszen embert nem engedünk el jelentette ki.

A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát! hangoztatta a videónyilatkozatban Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) a budapesti Petőfi Sándor laktanya átnevezési ünnepségén 2023. szeptember 11-én. A vitéz Szurmay Sándor Helyőrség Dandár laktanyája a dandár kötelékébe tartozó 32. Testőrezredet alapító Mária Terézia királynő nevét veszi fel. Balról Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke. (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.