Márki-Zay politikai cirkuszt folytat a református iskola miatt – felháborodtak a szülők

Mélységesen fel vannak háborodva a hódmezővásárhelyi Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolába járó gyermekek szülei amiatt, hogy az önkormányzat lezárta az intézmény egyes termeit. A családok attól tartanak, hogy az intézkedés az ártatlan gyermekeket sodorja veszélybe, és gátolja az iskola további fejlődését is. Szerintük Márki-Zay Péternek mint felelős polgármesternek megoldania kellene a problémát, nem bosszúból előidéznie azt. Lapunk munkatársának több szülővel nyílt lehetősége beszélni, akik csak a csodában bíznak.

2023. 09. 19. 13:25
MÁRKI-ZAY Péter
Hódmezõvásárhely, 2023. február 8. Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, a város polgármestere évértékelõ beszédét tartja a hódmezõvásárhelyi városházán 2023. február 8-án. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem nyugszanak a kedélyek a Márki-Zay Péter vezette Hódmezővásárhelyen, ahol az önkormányzat mint tulajdonos éppen tanévkezdés előtt, mindenfajta előzetes bejelentés nélkül zárat cserélt a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola telephelyeként működő Petőfi utca 6. szám alatti iskolaépület földszinti, az intézmény által használt termein. Emiatt a fenntartó Hódmezővásárhely – Ótemplomi Református Egyházközség elnöksége azonnali jogorvoslattal fordult az illetékes szervekhez.

Református, jogi út, Márki-Zay
A tanárok és a szülők is értetlenül állnak Márki-Zay Péter döntése előtt Fotó: Promenad24

A Magyar Nemzet munkatársának több szülővel is sikerült beszélnie az elképesztő helyzetről. Rácz Róbert – akinek fia az iskola tanulója – biztos benne, hogy az önkormányzat lépése mögött nem szakmai és nem jogi indokok húzódnak meg, mert ha így lenne, akkor ezt a döntést bármikor meghozhatták volna az elmúlt egy évben. Szerinte sokkal inkább arról van szó, hogy Márki-Zay Péter politikai cirkuszt folytat az ügyben, amit az is bizonyít, hogy a termek lezárását éppen a tanévkezdésre időzítették.

Egy megyei jogú város első emberének, de még egy falusi polgármesternek is minden ügyben a megoldást kellene keresnie. Már csak azért is, mert a város gyermekei járnak a most büntetett intézménybe

– hangsúlyozza az édesapa. Rácz Róbert ráadásul a pofátlanság netovábbjának tartja azt, hogy korábban a polgármester több gyermeke is ebbe az intézménybe járt. Vagyis – mint mondja – Márki-Zay Péter azt a közösséget támadja, ahol korábban a gyermekei is tanultak.
 

Gátolják a fejlődést

 

Lőrincz Ildikó Lujza, akinek két lánya megnyerte a 2019-es Felszállott a páva vetélkedőt ének kategóriában, szintén rendkívül elkeseredett a helyzet miatt. Mint kifejti, a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola nagyon sokra hivatott intézmény, ahol évről évre mind többen szeretnének tanulni. Az utóbbi időben azonban egyre több nehézséget okozott, hogy a helyiségek hiánya hátráltatta a fejlődést, amit csak súlyosbít a Márki-Zay Péter vezette önkormányzat mostani döntése, amely szerint termeket zártak el az oktatási intézmény elől.

Pedig akár a reggeli áhítathoz vagy a különböző foglalkozásokhoz nagyobb terekre van szükség, és lehetőleg nem több, csak maximum két épületben. Ha ez nincs így, ha erre nincs lehetőség, az egésznek a szellemiségét veszik el. Ezeket a gyerekeket gátolni a fejlődésben abszurd

– fogalmaz Lőrincz Ildikó Lujza. Hozzáteszi, ha fékezik a lendületet, az sokkal inkább nyomasztó, mint magasztos.


Veszélyben a gyerekek?

Kun Andrea, akinek gyermekei szintén a hódmezővásárhelyi iskolába járnak, az önkormányzat viselkedését, hozzáállását tapasztalva nem vár kedvező fordulatot az ügyben, amit végtelenül bosszantónak tart.

Márki-Zay
Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere Fotó: Török János

Az édesanya kiemeli: számára fontos, hogy a gyermekei az iskolában fejlődjenek, de ugyanilyen lényegesnek érzi azt is, hogy a diákok biztonságban legyenek. A helyiségek lezárása után ugyanis bizonyos foglalkozásokat, mint például a néptáncórákat nem tudják a szokott helyen megtartani.

– A foglalkozásokat, mivel még jó idő van, egyelőre az udvaron szervezik meg, de ha hidegre, csapadékosra fordul az időjárás, akkor más helyen lesznek. Ha viszont a gyerekek télen, esőben és hóban mozognak, akkor a közlekedés közben felesleges veszélynek lesznek kitéve. Jó lenne, ha az iskola visszakaphatná a termeket, mert akkor lennék nyugodt, ha a gyermekeim reggel elmennének iskolába, és délután onnan is jönnének haza – mutat rá.


Ártatlanul szenvednek Márki-Zayék miatt

Egy másik, neve elhallgatását kérő szülő is azt emeli ki, hogy ha egyszer a néptáncóra benne van az órarendben, akkor lehetetlen állapot, hogy a gyermekeknek az udvaron vagy más helyszínen tartják meg a foglalkozást. Hangsúlyozza, hogy az ártatlan gyermekeknek semmi köze nincs a politikai sárdobáláshoz.

Vállalhatatlan, hogy a gyermekeken csapódik le a vita, erről a helyzetről egyik diák sem tehet

– mondja az édesanya, akinek gyermeke a 8/A osztályba jár. Ugyanakkor bízik benne, hogy előbb-utóbb megoldódik a probléma, és az események pozitív fordulatot vesznek, mert ez a gyermekek érdeke.

Markó Ernőnek négy gyermeke jár a református általános iskolába, amely szerinte rendkívül magas színvonalon működik. Az apának van összehasonlítási alapja, mert az első gyermeke, a ma már egyetemista fia annak idején állami intézménybe járt.

– Tudni kell, hogy a református egyház korábban megpróbálta megvásárolni az ügyben érintett épületet, de az eladási árat, a kialkudott összeget az önkormányzat többször, az aktuális megegyezések után megemelte. Az egyház ezután döntött úgy, hogy bérel egy szintet az épületben. Végül a város a tanévkezdés előtt, a nyár utolsó hétvégéjén úgy döntött, hogy lezárja az emelethez tartozó egyes helyiségeket, ahol az iskolakezdéshez szükséges bútorokat és taneszközöket tárolta az intézmény. Ezt megelőzően az önkormányzat egy régi kis szolgálati lakásra hivatkozva társasházzá minősítette az épületet, emellett azt találták ki, hogy a földszinti részen játszóházat alakítanak ki. Vagyis minden eszközzel próbálják ellehetetleníti az iskola működését – fogalmaz Markó Ernő. Szerinte ez nem több, mint kétségbeesett politikai bosszúhadjárat.

Borítókép: A Márki-Zay Péter vezette önkormányzat a diákokkal szúrt ki (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.