időjárás 5°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Bayer Zsolt: Még egy hülye

Megvan az időpont: ekkor dől el a szexuális zaklatással vádolt Donáth László sorsa

Magyar Nemzet
2023.09.28. 14:41 2023.09.28. 14:55
Megvan az időpont: ekkor dől el a szexuális zaklatással vádolt Donáth László sorsa

Januárban születhet jogerős ítélet a szeméremsértéssel és testi sértéssel vádolt Donáth László ügyében – tudta meg a Mandiner. Emlékeztettek, az egykori szocialista képviselőt évekkel ezelőtt egy volt alkalmazottja jelentette fel, akit több alkalommal is zaklathatott. A momentumos Donáth Anna édesapját pár hónapja pénzbüntetésre ítélték, de a vádhatóság szerint ez a büntetés túlságosan enyhe.

A portál cikkéből kiderül, 

a január 12-re kitűzött nyilvános ülésen várhatóan aznap jogerős határozatot hoz a bíróság.

Ismert, a vád szerint a momentumos EP-képviselő, Donáth Anna édesapja évekkel ezelőtt több alkalommal szexuálisan zaklatta, fogdosta és egy vita hevében fojtogatta is az általa vezetett szeretetház egyik dolgozóját. A botrány előzménye, hogy 2019 őszén a TV2 hírműsorában arról számoltak be, hogy botrányos történetek szivárogtak ki az egyik fővárosi szeretetotthonból:

az egyik ott dolgozó lelkész több alkalmazottat is zaklathatott, az érintettek viszont nem mertek lépni az ügyben. A lelkész ugyanis az a Donáth László, aki 16 éven keresztül volt az MSZP országgyűlési képviselője, és akinek befolyásától tartottak az érintettek. 

Az egyik dolgozó azonban szembeszállt az egykori politikussal és feljelentette őt. A nyomozás elindult és a volt honatyát meggyanúsította a rendőrség, az ügyészség pedig később vádat is emelt.

Az eljárás évek óta tart, és több, nem jogerős döntés is született már. A volt MSZP-s politikust, evangélikus lelkészt legutóbb júniusban mondta ki a II. és III. kerületi bíróság első fokon bűnösnek kétrendbeli,

 folytatólagosan elkövetett szeméremsértés, valamint testi sértés vétségében. Donáth Lászlót a bíróság mindezekért egymillió forintos pénzbírsággal sújtotta. 

A döntés ellen a védelem és a vádhatóság is fellebbezett, így került az ügy a Fővárosi Törvényszékre. Donáth ártatlannak vallja magát, az ügyészség álláspontja pedig, hogy a pénzbüntetés nem bír elég visszatartó erővel, hiszen szerintük az, hogy a vádlott az ítélet szerint munkakörét és bizalmi viszonyát használta fel az elkövetéshez, fokozza a társadalomra való veszélyességet.

A vádhatóság ezért azt indítványozta, hogy a bíróság felfüggesztett fogházbüntetetésre ítélje Donáth Lászlót.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.