Mérgező terméket hívott vissza az Aldi, ezt ne vásárolja meg

Az termékek bármelyik ALDI üzletbe visszavihetők, az árat blokk nélkül is visszatérítik.

Forrás: Origó, Nébih2023. 09. 06. 15:40
null
Budapest, 2020. február 25. Vásárló az Aldi diszkontlánc I. kerületi, Mészáros utcai üzletében 2020. február 25-én. Továbbra is a részmunkaidõs foglalkoztatási modellt alkalmazza az Aldi Magyarország, mert tapasztalataik szerint ez a legjobb megoldás a megfelelõ létszámú munkaerõ biztosítására. A diszkontlánc a februári adatok szerint mintegy 3800 dolgozót foglalkoztat 144 magyarországi üzletében és biatorbágyi központjában, de csak 10-20 százalékuk dolgozik teljes, heti 40 órás munkaidõben. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Termékvisszahívást jelentett be határérték feletti kadmiumtartalom miatt az Aldi áruházlánc – adta hírül az Origó a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása alapján.

Az alábbi két termék az érintett:

  • ENJOY FREE! Puffasztott rizsszelet, natúr, 100 g és
  • ENJOY FREE! Puffasztott rizsszelet, sós, 100 g
     
A visszahívott két termék. Forrás: Nébih

A problémát az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. (Biatorbágy) jelentette be, a határérték feletti kadmiumtartalom lehetséges jelenléte miatt. A kiszerelés százgrammos, a szigetszentmiklósi Planta Medicia Kft. a beszállító.

Minőségmegőrzési idők: 25. 04. 2024., 02. 05. 2024., 03. 05. 2024., 08. 05. 2024., 10. 05. 2024.

Az érintett termékek bármelyik ALDI üzletbe visszavihetők, a termékek árát blokk nélkül is visszatérítik. Az üzletlánc a visszahívásról a honlapján tájékoztatta vásárlóit.

Mit kell tudni a kadmiumról?

A kadmium környezetünkben és élelmiszereinkben is előforduló, toxikus hatású nehézfém, mely lehet természetes eredetű vagy az emberi tevékenység eredménye. Az élelmiszerekben a legnagyobb kadmiumkoncentrációk a tengeri moszatokban, a halakban, a tenger gyümölcseiben, a csokoládékban és a különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszerekben, valamint a gombákban, az olajnövényekben és az ehető belsőségekben mérhetők. 

Élelmiszerekkel érintkezésben használt nem megfelelő kerámiaedényekből, ötvözetekből is kerülhet kadmium a táplálékunkba. Bár a kadmiumvegyületek általában csak kismértékben szívódnak fel a bélrendszerből, a szervezetben felhalmozódnak. A cink-, illetve a vashiány növeli a kadmium felszívódását. A kadmium vegyületei erősen mérgezők. Hosszú távon károsíthatják a vesét és a csontokat, és bizonyítottan humán rákkeltő hatásúak (IARC 1. csoport). 

A nem dohányzó lakosság kadmiumexpozíciójának fő forrásai az élelmiszerek. A lakosság védelmében számos élelmiszerben uniós jogszabály rögzíti a maximálisan megengedhető kadmium mennyiségét. A dohányzóknál az étrendi bevitelhez hozzáadódik a dohányfüstből a tüdőbe kerülő, ott megkötődő jelentős mennyiségű kadmium is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.