Rákosmente polgármestere: A pénz rendelkezésre állt, a kerékpárút nem épült meg Karácsonyék hibájából

A fel nem használt összeg nem veszett el, nem kellett visszafizetni az uniónak, hiszen nem vett fel támogatási előleget sem a főváros, sem a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), így visszafizetési kötelezettség sem keletkezett – reagált a Fővárosi Önkormányzat a meg nem épült rákosmenti kerékpárút ügyében. Horváth Tamás, Rákosmente polgármestere szerint a főváros az ügyre adott válaszukban használhatnak különböző kommunikációs paneleket, de a támogatási szerződésben foglalt pénz rendelkezésre állt, az Európai Unió 2,7 milliárd forintot adott a Rákos-patak menti kerékpárút megépítésére.

2023. 09. 29. 15:10
null
20190914 Budapest Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt együttműködési nyilatkozatot ír alá az ellenzék belvárosi polgármesterjelöltjeivel önkormányzati választás 2019 kampány Képen: Soproni Tamás Momentum, Karácsony Gergely, Tüttő Kata Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez a pénz biztosítva volt a főváros számára. Az ügyre adott válaszukban használhatnak különböző kommunikációs paneleket, de a támogatási szerződésben foglalt pénz rendelkezésre állt, az Európai Unió 2,7 milliárd forintot adott a Rákos-patak menti kerékpárút megépítésére. 

A kerékpárút pedig nem épült meg a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat hibájából 

– röviden reagált lapunknak Horváth Tamás, Rákosmente polgármestere arra, hogy a főváros azt közölte: nem igaz, hogy vissza kell fizetni az uniónak a kerékpárút megépítésére megítélt forrást, mert fel sem vették azt.

A főváros az ügyben a Telexnek azt mondta: „a VEKOP kerékpáros projektek támogatási szerződéseit még az előző városvezetés ideje alatt, 2016. decemberében kötötték meg, szakmailag nem megalapozott műszaki tartalommal és költségvetéssel”. A fővárosi önkormányzat olvasata szerint, az új városvezetés 2020–2021-ben a projekteket átstrukturálta, így a Rákos-patak menti kerékpárútra vonatkozóan is új, megemelt összegű támogatási szerződést 2021. augusztusban írták alá. A tervezői szerződés egy 22 km hosszú, a XIII. kerületig tartó nyomvonalra vonatkozott. A kezelői hozzájárulások beszerzése több, mint egy évet vett igénybe, így azok csak 2020 I. negyedévében álltak teljeskörűen rendelkezésre. Az útépítési engedélyezési eljárás időigénye a vártnál hosszabb volt, mert a tervezett bicikliút természetvédelmi területet is érint, ahová speciális, stabilizált földburkolatot kellett tervezni és engedélyeztetni. A kivitelezői közbeszerzési eljárás dokumentációja így végül 2022. decemberre készült el, a szükséges, a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya által elvégzett ellenőrzést követően 2023 márciusában indíthatták meg.

A főváros álláspontja szerint az eljárás feltételes eljárásként indult, hiszen a fedezet rendelkezésre állásához szükséges volt a támogatási szerződés megvalósításba történő átfordítása, valamint az elvégezni kívánt műszaki tartalom időigényét figyelembe véve a vállalkozási szerződéseknek 2023. július 1-ig hatályba kellett volna lépniük. A közbeszerzési eljárásra vonatkozó zárótanúsítvány 2023. június 30-i kiadása – a Budapesti Közlekedési Központ belső eljárásrendjét is figyelembe véve – már önmagában ellehetetlenítette a vállalkozási szerződések megkötését.

Mint a Magyar Nemzet megírta: 

Rákosmente polgármestere szerint Karácsony Gergelyék négy év alatt nem voltak képesek megépíteni a Rákos-patak menti kerékpárutat. Rákosmente Önkormányzata a fővárosi önkormányzat helyett eljárva vállalta és el is végezte a kisajátításokat a három érintett kerületben (X., XIV. és XVII. kerület), valamint a kerékpárút megépítését előmozdítandó, Rákosmente 18 darab ingatlant adott ingyenesen a fővárosi önkormányzatnak.

Horváth Tamás hozzátette: 

ezt a pénzt, a 2,7 milliárd forintot az Európai Uniótól kapták, így csak fel kellett volna használnia a fővárosnak. A Rákos-patak menti kerékpárút tervezését még Tarlós István főpolgármestersége idején kezdte meg a főváros és Rákosmente Önkormányzata, Karácsonyéknak kellett volna befejezni a projektet.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.