időjárás 4°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Botrány a Katonában: bűncselekmény lehet a Gyurcsány-pártnak adott kedvezmény

Sopronba tartanak az európai neonácik

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner
2023.09.26. 13:56 2023.09.26. 14:16
Sopronba tartanak az európai neonácik

A német antifák februári támadása után újabb szélsőséges csoport látogat Magyarországra. A neonácik a rendezvényt egyelőre nem egyeztették a magyar hatóságokkal.

A tervek szerint egész Európából mennek neonácik Sopronba október 6-án, hogy megüljék az „I. Gerd Honsik Európa-kongresszust” – írja a Mandiner a Der Standard cikke alapján.

neonáci, azov
A német ajkú területek nácijai – talán az Azov légió iránt érzett szimpátiájuktól nem függetlenül – Ukrajnát támogatják (Fotó: V4NA)

Honsik az osztrák szélsőjobboldali mozgalom egyik vezéralakja volt, és arról híresült el, hogy 

a gázkamrákban meggyilkolt zsidók történetét hazugságként állította be. 

Erről szólt többek között a Hitler felmentése? 37 meg nem hallgatott tanú a gázkamrákkal szemben című könyve, illetve Halt (Állj) című folyóirata is.

Honsik élete utolsó két évét Sopronban élte le, ott érte a halál 2018. április 7-én. Ezért akarnak ebben a városban megemlékezni róla a neonácik. Holokauszttagadásért többször is börtönre ítélték.

 

A magyar hatóságokkal nem egyeztettek

Bár az osztrák Der Standard azt írja, hogy Magyarország „biztonságos kikötőt jelent a számukra”, a rendezvényt a neonácik nem egyeztették a magyar hatóságokkal. Sopron önkormányzata nevében Farkas Ciprián polgármester elhatárolódott a rendezvénytől.

A polgármester közölte: a neonácik nemhogy nem egyeztettek a rendezvényről a soproni önkormányzattal, de a város jelenleg azt sem tudja, egyáltalán hol tartanák meg a szélsőjobboldali kongresszust.

Sopron polgármestereként a lehető leghatározottabb módon elutasítok minden olyan politikai megmozdulást – legyen az szélsőbaloldali vagy szélsőjobboldali –, amely félelmet kelt a soproniak körében. Ahogy Magyarországon, úgy Sopronban is zéró tolerancia van az antiszemitizmus minden formájával szemben

 – áll Farkas Ciprián közleményében.

Az Infokanal Deutschösterreich (német–ausztriai információs csatorna) Telegram-fiók által megosztott hirdetmény szerint a neonácik október 6-án érkeznének Sopronba, majd 7-én különböző előadásokon vennének részt európai egység, Európa szabadságharca a múltban, illetve nemzeti mozgalom és annak megszületése témában.

Elutazásukat október 8-án tervezik. Aki a teljes programon részt kíván venni, annak a költségekbe 25 euróval kell beszállnia.

 

Ukrajnát támogató nácik

A találkozón részvételét ígérte a Der III. Weg (A harmadik út) nevű német neonáci párt, a Svédországban székelő, de Norvégiában, Dániában és Izlandon is működő, Finnországban pedig betiltott Északi Ellenállási Mozgalom, valamint a több ezres tagságú olasz CasaPound neofasiszta mozgalom. Az osztrák és az olasz neonácik együttműködése átrendeződésre mutat rá az európai szélsőjobboldali szcénában: az osztrák és az olasz szélsőségesek korábban képtelenek lettek volna együttműködni, hiszen 

az osztrák nácik nem ismerik el a németajkú Dél-Tirolt Olaszország részeként, és az 1960-as években fegyvert is fogtak a régió „szabadságának” kivívásáért.

Most azonban az orosz–ukrán háború mintha összehozta volna őket: míg az olasz szélsőjobboldal másik nagy formációja, a Forza Nuova Oroszország pártjára állt, a Casapound és a német ajkú területek nácijai – talán az Azov légió iránt érzett szimpátiájuktól nem függetlenül – Ukrajnát támogatják.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mandiner-archívum)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.