időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Szentkirályi Alexandra egy barlang mélyén találkozott a hős magyarokkal + videó

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook
2023.09.24. 06:40 2023.09.24. 08:34
Szentkirályi Alexandra egy barlang mélyén találkozott a hős magyarokkal + videó

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat a dél-törökországi Morca-barlangban egy belső vérzéssel küzdő, tapasztalt barlangászt tartott életben több napig, mire a többi ország mentőcsapatai megérkeztek. A magyar barlangi mentők évtizedek óta végeznek nemzetközi szinten is kimagasló munkát, de a szerencsére ritka magyar balesetek miatt kevéssé kerülnek reflektorfénybe.

Szentkirályi Alexandra a Pál-völgyi barlangban találkozott a mentést végző csapattal, minderről videót is közölt a Facebook-oldalán. A videóhoz azt írta, 

a Magyar Barlangi Mentőszolgálat csapata és dr. Zádor Zsófia tudása legjavát nyújtva mentette meg az amerikai barlangász, Mark Dickey életét 1040 méterrel a felszín alatt, Törökországban.

Azzal folytatta, Noha a törökországi barlang mintegy háromszor mélyebb, mint amivel hazánkban találkozhatnak a barlangászok, a tapasztalt mentőcsapatunk külföldi expedíciók során már szerzett ezen a téren is tapasztalatokat. Így a 180 fős mentőcsapat legkomplexebb feladatok ellátására is képes egységeként, egy emberként vezették a nemzetközi mentőakciót.

A kormányszóvivő megjegyezte, mivel az akció során világszintű figyelem övezte a magyar mentőcsapat munkáját, ezért a tény, hogy a csapat ilyen nyomás alatt is tökéletes munkát nyújtott, az „minden magyarnak dagasztja a keblét”.

Borítókép: Részlet a videóból (Forrás: Facebook/Szentkirályi Alexandra)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.