Tuzson Bence: Már közel kilencven nehéz sorsú embernek biztosítanak bentlakást

Újabb házat adták át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett, fogyatékossággal élőknek szervezett lakhatási programban.

Forrás: MTI2023. 09. 14. 20:21
TUZSON Bence
Szabadka, 2023. augusztus 19. Tuzson Bence igazságügyi miniszter nyilatkozik a sajtó munkatársainak a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) székházában Szabadkán 2023. augusztus 19-én. MTI/Molnár Edvárd Fotó: Molnár Edvárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan körülményeket teremtő intézményt sikerült létrehozni Gödön, amelyikben a gondozottak jól érzik magukat, és úgy gondolják, hogy teljes életet élnek – jelentette ki a Pest vármegyei településen az igazságügyi miniszter.

Tuzson Bence a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett támogatott lakhatási program legújabb, a fogyatékossággal élő fiatalok számára speciálisan kialakított otthonának átadóján azt mondta: 

az épület immár a nyolcadik ház, amely állami támogatással elkészült a programban, így összesen már 88 segítségre szoruló embernek tudnak bentlakást biztosítani.

Egy olyan intézményrendszert sikerült létrehozni kormányzati támogatással, amely Európában is az egyik legjobbá válhat, és előbb-utóbb módszertani központtá is alakul – tette hozzá. Rámutatott: nagy odaadással, állami segítségnyújtással kezdődött meg a munka öt évvel ezelőtt a központi ingatlanok megújításával, és ma már a nyolcadik átadott épületnél tartanak.

Szerinte sokan emlékezhetnek azokra a hírekre, amelyek arról szóltak, hogy mi volt az, amit annak idején megörökölt a kormány. Ma meg lehet nézni, hogyan változott meg itt a világ, és hogy milyen színvonalas projektet sikerült létrehozni az utóbbi időszakban – mondta

Mert minden beruházás fontos, fontosak az útépítések, fontosak a térfelújítások, de a legfontosabb az, amikor az embertársainknak tudunk segíteni

 – hangoztatta Tuzson Bence.

Magyarországon hozzávetőleg 100 ezer olyan ember van, aki idős, fogyatékossággal él, pszichés problémával vagy szenvedélybetegséggel küzd valamelyik intézményben – mondta a Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. Szerinte az intézményrendszer pedig a mai napig magán hordozza az államszocializmus nyomait. 

Legtöbbször a városon kívül működtetett létesítményekben próbálták eltüntetni a szemek elől a problémát, amely a mindennapi életünk természetes része, még akkor is, ha nehéz.

– mutatott rá a politikus.
Az államtitkár azt mondta, hogy a kormány a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen kezdte meg az államszocialista gondolkodás megmaradt nyomainak a felszámolását. A cél, hogy minél többen éljenek az átadott épületben biztosítotthoz hasonló körülmények között, valamint sikerüljön a közösségi befogadást is segíteni. Hozzátette, több mint 4 ezer ember él hasonló intézményekben, amelyekben valamelyest sikerül a saját egyéni autonómiát is biztosítani az ápolók jelenléte mellett.

Borítókép: Tuzson Bence (Fotó: MTI/Molnár Edvárd)


   
   

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.