Veszélyes-e a szennyezés a Római-parton?

Az óbudai Fidesz-frakció felelősségre vonná a polgármestert.

2023. 09. 11. 4:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) minden kiadósabb esőzés után a túlfolyás megakadályozása érdekében a Dunába üríti a szennyvíztárolókat. Óbudán két szivattyútelepről engednek ki ilyenkor hígított szennyvizet, a Pók utcai és a békásmegyeri szivattyútelepről. Mindkét telep közvetlen kiengedési pontja a Római-parton található. A Magyar Nemzet évek óta beszámol arról, hogy a három éve megnyitott dunai strand esőzések után fekáliás vízzel szennyeződik, mert a fő problémát jelentő békásmegyeri szivattyútelep nem tudja máshová üríteni a szenny­víztárolóit. Ez a gyakorlat idén sem volt másként.

A fiatalok körében népszerű Római-parti Plázs június 30. és augusztus 20. között tart nyitva, és dokumentummal igazolható, hogy a Csatornázási Művek július 13-án, strandidőszakban beleengedte a szennyvizet a Dunába, amely közvetlenül a Római-part mellett csorgott lefelé a folyón. 

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata akkor nem zárta le a strandot, csak augusztus elején. Az Óbudai Hírek portál arról írt: az augusztus első hetében bekövetkezett nagy esőzésnek köze lehetett ahhoz, hogy Kiss László (DK) polgármester magát a szabadstrandot is bezáratta arra hivatkozva, hogy magas a Duna vízállása, és lecsökkent a föveny mérete. A lap azt valószínűsíti: az E. coli baktérium mennyisége volt olyan magas a sorozatos szennyvízleeresztések után a Dunának ezen a szakaszán, hogy jobbnak látták bezárni a strandot. 

Az FCSM minden ürítés előtt értesíti az Óbudai Önkormányzatot, így nem történhet meg az, hogy a helyhatóság ne tudna azonnal intézkedni a strandolók egészségügyi biztonsága érdekében. 

Az FCSM egy közérdekű adatigénylésre válaszolva közölte: június és július folyamán tizenegyszer került szennyvíz a Dunába, ebből júliusban – a strandszezon első felében – csak egyszer. Az augusztusi esőzések miatti kiengedések dátumai még nem kerültek nyilvánosságra. 

– Az emberek egészsége nem játék – közölte lapunkkal az óbudai Fidesz-frakció. Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere szerintük egyszer sem tájékoztatta a Római-parton fürdőzőket arról, hogy az FCSM szenny­vizet engedett a Dunába. Az óbudai önkormányzat ezt tagadja. A helyi fideszes képviselők azt is megjegyezték, hogy a szennyvízürítések tudatában Kiss László egyszer sem szólalt fel a Fővárosi Közgyűlésben, hogy bővítsék a tározókapacitást, és ne árasszák el minden esőzés után emberi ürülékkel a Római-partot. 

– Mindez nem maradhat következmények nélkül, ezért kezdeményezni fogjuk a polgármester felelősségre vonását – közölte lapunkkal a helyi Fidesz-frakció.

A Magyar Nemzet megkereste az ügyben a III. kerületi önkormányzatot. A helyhatóság válaszában leszögezte: a Római-parti Plázst Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a szükséges engedélyek birtokában, az előírások szerinti vízminőség-ellenőrzések mellett és minden biztonsági intézkedés betartásával üzemeltette. Szerintük nem igaz, hogy bizonyos napokon szennyvíz került a Dunába a nyár folyamán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.