A momentumos Soproni Tamás menekül a kínos kérdések elől

Nem jelent meg Soproni Tamás terézvárosi polgármester a kedd reggelre általa összehívott rendkívüli testületi ülésen. A terézvárosi önkormányzat meghívóján egyetlen napirendi pont szerepelt, amelyben a testület azt vizsgálta volna, hogy ki a felelős a sorozatos súlyos jogsértésekért a Csengery utcai szakrendelő felújítása kapcsán. A testületi üléstől nemcsak a momentumos polgármester, hanem a teljes baloldal távol maradt, így Terézváros jegyzője határozatképesség hiányában elhalasztotta az ülést.

2023. 10. 24. 14:01
null
Soproni Tamás 6. Kerület Polgármestere Sajtótájékozatató kizárolagos lakossági parkolás 20210823 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Soproni Tamás újabb súlyos jogsértést követett el azzal, hogy nem jelent meg a mai rendkívüli testületi ülésen. Felszólítjuk Soproni Tamást és a dollárbaloldali vezetést, hogy menekülés helyett haladéktalanul öntsenek tiszta vizet a pohárba a súlyos jogsértésekkel kapcsolatban” – közölte a Terézvárosi Fidesz, miután mindössze hat képviselő jelent meg a terézvárosi rendkívüli képviselő-testületi ülésen kedd reggel. 

Az ülést a Fidesz–KDNP-frakció és Bálint György független képviselő kezdeményezte, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság rendkívül magas bírságot szabott ki a VI. kerületi önkormányzatra. 

Ami érdekes, hogy a hosszú hétvége előtt még nem lehetett tudni, hogy Soproni Tamás momentumos polgármester összehívja-e a testületet, aminek a határideje a mai nap volt. Végül október 23-án, a nemzeti ünnepen küldték meg a testületi meghívót a képviselőknek. Soproni ugyan a testület összehívásával törvényi kötelezettségének eleget tett, ám magán az ülésen sem ő, sem a baloldali koalíció nem jelent meg, így határozatképtelenség miatt elmaradt az ülés. 

Kovács Balázs, a Fidesz helyi elnöke még szombaton úgy fogalmazott: a rendkívüli testületi ülésen Soproni Tamáséknak többek közt arra is választ kell adniuk, milyen módon lesz megtérítve az okozott kár; miért hagyták figyelmen kívül a jogsértésekre való korábbi figyelmeztetéseket; miért mondtak le 35 millió forint jogszerű kötbérről; más esetben is csak a kötbér négy százalékát kérték-e el, illetve hány esetben módosították utólag a közbeszerzési szerződéseket. 

Mint a Magyar Nemzet beszámolt arról, a Terézvárosban súlyos jogsértések történtek a Csengery utcai szakrendelő felújítása során, ennek következményeként a Közbeszerzési Hatóság harmincmillió forintos bírságot szabott ki a terézvárosi önkormányzatra.

Ismert: Bálint György független képviselő még a múlt hét elején kezdeményezte a rendkívüli testületi ülés összehívását, amellyel a kormánypárt is egyetértett. A rendkívüli testületi ülésen azt is vizsgálják, ki az ügy felelőse, Soproni Tamás momentumos polgármester miért hagyta figyelmen kívül a sorozatos jelzéseket.

A közbeszerzési bírsággal és kötbérrel, valamint az elvesztett európai uniós forrásokkal együtt már 118 millió forintos hátrányt okozott a dollárbaloldali vezetés a kerületieknek.

Mint írtuk, a döntőbizottság szerint az önkormányzat a közpénzekkel való felelős gazdálkodás elvét sem megfelelően érvényesítette. Nem teljesítette jól az ellenőrzési és dokumentálási kötelezettségét, mert a vállalkozó kiválasztásánál alkalmazott környezetvédelmi előírások tényleges betartását valószínűsíthetően nem ellenőrizte és ennek eredményét nem dokumentálta.

A harmincmilliós bírság pedig példátlan a terézvárosi önkormányzat történetében, abszolút rekordnak számít. A VI. kerületben ez már nem az első ügy, egy korábbi közbeszerzéssel kapcsolatban hárommilliós bírságot szabtak ki, és elestek ötvenmillió forintos uniós forrástól.

Borítókép: Soproni Tamás (Fotó: Bach Máté)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.