A schengeni övezet a széthullás szélén áll

Rétvári Bence szerint miközben Nyugat-Európában drámai a terrorhelyzet, Brüsszel tovább szervezi a migrációt.

2023. 10. 24. 10:07
illegális migránsok Röszkén
Forrás: Borítókép: Illegális migránsok 2015. szeptember 16-án Röszkénél (Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagyobb illegális migráció nagyobb terrorfenyegetést jelent, ezt Brüsszelben nem hajlandók belátni – mondta Rétvári Bence a közmédiában. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy

az illegális migráció és terrorfenyegetés miatt újra épülnek a határok a schengeni övezetben, és ez a helyzet nem fog javulni, csak ha a migráció és a terrorveszély enyhül.

 – Az illegális migráció szétveri azt, amit az EU felépített, pedig a magyar kormány mindig arra figyelmeztetett: az illegális migrációt a külső határokon meg kell állítani, különben veszélybe kerülnek az alapvető értékek, a biztonság és a szabad mozgás, de még a gazdasági kapcsolatok is – sorolta a politikus, kiemelve, hogy a schengeni övezet még soha nem volt ilyen rossz állapotban. 

Már több schengeni belső határon van ellenőrzés, mint ahol nincs, ez pedig nemcsak a szabad mozgást nehezíti, de megzavarja a gazdasági kapcsolatokat is, hiszen akadályozza az áruk és a munkaerő szabad mozgását. Ezek a lezárások csak akkor szűnhetnek meg, ha javul a belbiztonsági helyzet, ami pedig nagymértékben az illegális migrációtól függ. De Brüsszel egyre csak szervezi tovább a migrációt 

– hangsúlyozta Rétvári Bence, aki szerint az uniós vezetők mindeközben továbbra is csak a migrációs paktumot, a migránsok kvóták szerinti szétosztását erőltetik. – Nem látják, hogy a migrációt a külső határokon kell megállítani. Egyes rendőri vezetők már arról beszélnek, hogy az egyre több pénzhez jutó és ezáltal egyre erősebb embercsempészbandákkal alig bírják felvenni a versenyt – hangsúlyozta.
Rétvári Bence kitért arra is, hogy a nyugat-európai terrorfenyegetettséget nemcsak az illegális migráció, de az illegális migrációval már bejutottak radikalizálódása is növeli. – Zsidó iskolákat öntenek le vörös festékkel, és sok zsidó szülő már alig meri iskolába engedni a gyermekét – mondta, hozzátéve, ezért is 

ízléstelen a Momentum október 23-i akciója, amikor vörös festékkel öntötték le a karmelita előtti építési kordont. Rétvári szerint ugyanis a baloldali párt a gyűlölet szimbólumait használja.

– Ilyen terrorfenyegetés nem volt, Nyugat-Európában drámai a helyzet. A probléma az, hogy Brüsszelben nem kapcsolják össze az okot a következményével, az illegális migrációt a terrorveszéllyel. Továbbra is a kvótákat erőltetik, és nagy eredményként könyvelik el, hogy már „csak” a kiutasítások nyolcvan százalékát nem sikerül végrehajtani, mert fél éve még ez az arány kilencven százalék volt – emelte ki az államtitkár, hangsúlyozva, a schengeni övezet a széthullás szélére sodródott. 

Borítókép: Illegális migránsok 2015. szeptember 16-án Röszkénél (Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.