Borbély Lénárd: Mi magyarok, éljünk bárhol a nagyvilágban, összetartozunk!

Mi magyarok, éljünk bárhol a Kárpát-medencében vagy akár a nagyvilágban, összetartozunk – mondta a XXI. kerület polgármestere Csepelen, a Daru-dombnál, ahol a székely autonómia napján őrtüzet gyújtottak a szolidaritás jeleként.

Forrás: MTI2023. 10. 29. 21:54
Őrtüzet gyújtottak a székely autonómia napján Csepelen (Fotó: MTI/Kovács Attila)
Őrtüzet gyújtottak a székely autonómia napján Csepelen (Fotó: MTI/Kovács Attila) Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borbély Lénárd azt hangsúlyozta, a magyarokat összeköti közös múltjuk, közös kultúrájuk és közös örökségük. Ezeken felül nemzeti kormányunk vezetésével összeköt bennünket a közös jövőnk is – fogalmazott a politikus.

Közlése szerint Csepelen az összetartozás tüzét a székely autonómiára gondolva már hosszú évek óta meggyújtják.

– Azzal, hogy évről évre egyre többen vannak ezen az eseményen, azt is jelenti, hogy sikerült talán átütni azt a falat, amit 2004. december 5-én még nem lehetett – mondta a polgármester. Ez egyebek mellett a határon túli magyarság megismerését célzó programoknak és a határon túli magyarlakta területeket célzó iskolalátogatásoknak is köszönhető – fűzte hozzá Borbély Lénárd.

A polgármester idézte Orbán Viktor miniszterelnök 2014-es tusványosi szavait, amelyek szerint olyan világot élünk, amikor bármi megtörténhet.

– Személyesen sem vagyok hajlandó lemondani arról, hogy ami egyszer a miénk volt, az örökre a miénk marad. Ebben persze az európai uniós határok, azok segítséget nyújtanak – mondta Borbély Lénárd, hozzátéve, bízik abban, hogy az egyszer talán eljövő schengeni határok még nagyobb reményt fognak adni. De a legjobb az lenne, ha a határon túli hozzátartozók meglátogatásánál már most útlevél nélkül lehetne átlépni a határokat – jegyezte meg.

Hangsúlyozta, hogy a mostani őrtűzgyújtás azt szimbolizálja, nem mondunk le a Kárpát-hazáról és nem mondunk le a határon túli magyar testvéreinkről.

Az őrtűz meggyújtása előtt a magyar és a székely himnuszt is elénekelték a résztvevők, akik közül sokaknál volt székely zászló.

Borítókép: Őrtüzet gyújtottak a székely autonómia napján Csepelen (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.