Az az iskola kapja az adományt, amelyiknek felajánlották

Cáfolja a baloldali sajtó állításait a Klebelsberg Központ.

2023. 10. 04. 18:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több sajtótermékben is félrevezető és pontatlan információk jelentek meg a köznevelési intézményeknek felajánlott adományokról – közölte a Klebelsberg Központ. A cáfolat azután érkezett, hogy baloldali lapok arról cikkeztek, hogy az idei tanévtől már nem az oktatási intézmények vezetői, hanem elsősorban az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ dönt a tankerületi fenntartású iskoláknak szánt magánadományok elfogadásáról, egyes esetekben pedig a felhasználásukról is.

A Klebelsberg Központ hangsúlyozta, hogy a hatályos jogszabályok alapján középirányító szervként felügyelik a tankerületi központok működését. Kiemelték, hogy azt a célt tartják szem előtt, hogy a tankerületi központok, illetve az általuk fenntartott köznevelési intézmények részére a felajánlott adományok az adományozók által megjelölt célokra legyenek felhasználva.

Jelezték, hogy a tankerületi központok fenntartásában lévő köznevelési intézmények és a tankerületi központok részére felajánlott adományokról a Klebelsberg Központ elnöke jogosult dönteni bruttó kétmillió forintot meghaladó értékű adomány esetén. A Belügyminisztérium utasításban foglaltak figyelembevétele mellett azonban, ha az adományozó természetes személy, civil szervezet, illetve nem belföldi önkormányzati vagy állami többségi tulajdonban lévő gazdasági társaság, az adomány értéke a jóváhagyás szempontjából nem releváns – tették hozzá.

Felhívták a figyelmet, hogy az adomány elfogadásáról szóló döntés meghozatala előtt a Klebelsberg Központ és a tankerületi központok megvizsgálják az adományozó által megjelölt célok teljesíthetőségét és következményeit, az adomány működtetési feltételeinek meglétét, az adomány műszaki állapotát, és az adomány rendeltetésszerű használatra való alkalmasságát.

A köznevelési intézmények esetében a kedvezményezett mindig a fenntartó, azaz a tankerületi központ. Kiemelték: a hivatkozott BM-utasítás arra 

nem ad lehetőséget, hogy az adomány más intézményhez kerüljön, mint ahová azt az adományozó szánta, továbbá az adomány arra használható fel, amely célra vagy rendeltetésre az adományozó szánta.

Ha az adomány célját, rendeltetését – ez tipikusan a pénzbeli adományok esetében fordul elő – az adományozó nem jelöli meg, úgy annak felhasználásáról – a kedvezményezett szerv gazdasági, pénzügyi vezetője javaslatainak figyelembevételével – az adomány elfogadására jogosult személy dönt. A belügyminisztériumi utasítás hatálybalépésétől kezdve ez idáig nem volt olyan eset, ahol a felhasználási célt nem határozták meg.

Összességében elmondható, hogy a Klebelsberg Központ és a tankerületi központok a jogszabályok és a BM-utasítás alapján járnak el minden esetben, a kedvezményezett véleményét alapul véve, a Klebelsberg Központ jóváhagyja az adományok elfogadását a lehető legrövidebb idő alatt. Az elmúlt időszakban a Klebelsberg Központ egyetlen jogszerű megkeresést vagy felajánlást sem utasított el – rögzítették.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.