Ebben már Európa-bajnokok a magyarok

A cél az, hogy 2030-ra világbajnokok legyünk – fejtette ki az államtitkár.

Forrás: MTI2023. 10. 12. 12:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakképzésben már Európa-bajnokok vagyunk, de 2030-ra legyünk világbajnokok, tízből hat magyar pedig minden évben vegyen részt valamilyen felnőttképzési programban – mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára csütörtökön a Hogyan mérjük a tudományos teljesítményt? című tudománymetriai konferencián a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalban. Az államtitkár úgy értékelt, hogy jelentősen előrelépett az egyetemek és a szakképzés teljesítménye az elmúlt években a megújult struktúrának köszönhetően.

A politikus azt is felvázolta, hogy az elképzelések szerint 

2030-ban Magyarország a világ huszonöt, illetve Európa tíz legjobb innovátor országa között lesz, egy hazai egyetem szerepel a világ top százas listáján, három pedig Európa legjobbjai között. 

Kifejtette, olyan teljesítményfinanszírozást akarnak megvalósítani a hazai felsőoktatás, innováció és szakképzés rendszerén keresztül, amely elősegíti a kutatások együttműködését a társadalommal és a gazdasággal. Hankó Balázs hangsúlyozta: tavaly a finanszírozás harminc százaléka, idén negyven, jövőre pedig ötven százaléka tudománymetriai szempontok által meghatározott teljesítménycélokhoz kötődik.

„Olyan indikátorokat tettünk egyetemeink elé az oktatási, kutatási, innovációs, vállalati források bevonzására, amelyek gondolkodást, jövőt, oktatási, kutatási kiválóságot formálnak” – szögezte le.

Borítókép: Hankó Balázs (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.