Egyre több pénz jut az egészségügyre

A Bajai Szent Rókus Kórház 6,6 milliárd forintból újulhatott meg.

2023. 10. 17. 15:05
RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2023. október 5. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Dél-Pesti Tankerületi Központ új székhelyének ünnepélyes átadásán Csepelen 2023. október 5-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ma kétezermilliárd forinttal több pénz van az egészségügyi kasszában, mint amennyi 2010-ben volt – közölte Rétvári Bence, jelezve, 

az egészségügyre fordított forrás folyamatosan nőtt az elmúlt években.

A belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Bajai Szent Rókus Kórház megújult gasztroenterológiai részlegének, valamint új diagnosztikai rendelőjének és eszközeinek átadóján hangsúlyozta: a több forrásnak köszönhető, hogy a gyógyítás, a betegségek korai felismerése és megelőzése mellett jut pénz fejlesztésekre, béremelésekre is.

– Az orvosok bérét a nagyarányú emelés kétszeresre, két és félszeresre növelte, ezekhez igyekszünk igazítani a szakdolgozói béreket. A lépés első üteme idén nyáron megtörtént, a második jövő márciusban lesz, a szakdolgozók és más egészségügyi dolgozók béremelésére idén ötvenmilliárd forint jut

– jegyezte meg az államtitkár, aki az egészségügyi fejlesztésekről elmondta, 2010 óta 54 rendelőintézet újult meg és 23 új épült Magyarországon azért, hogy az ellátás minél közelebb legyen a lakossághoz. 

Rétvári Bence kitért arra is, hogy nő a magyar emberek egészségben eltöltött éveinek száma. – Az Eurostat adatai szerint amíg ezen a téren Magyarország 2010-ben még csak öt, ma már 13 országot előz meg az Európai Unióban. E komoly előrelépésben szerepe van az egészségügyi fejlesztéseknek, az egészségesebb étkezésnek, a mindennapos iskolai testnevelésórának, a csipsadónak és más intézkedéseknek is – sorolta. 

Az államtitkár elmondta azt is,

 a bajai kórház fejlesztéseire 6,6 milliárd forint jutott 2010 óta, de a környező településeken is számos egészségház, rendelő újult meg sok tíz millió forintból.


Zsigó Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője a bajai kórház elmúlt években megvalósult beruházásairól szólva kiemelte, a gyógyítás modern, többszintes épületben zajlik, emellett megtörtént a pszichiátria, a sürgősségi osztály, az orvoslakások és a nővérszálló rekonstrukciója is. – Fontos az is, hogy új ágyneműk érkeztek minden betegágyhoz és megkezdődött a padok cseréje a várótermekben – tette hozzá. 

A kedden átadott, mintegy 295 millió forintos beruházásról Tóth Gábor, a bajai kórház főigazgatója elmondta: 

az elmúlt másfél évben teljes körű felújításon estek át a gasztrológiai rendelés helyiségei, a részleg eszközparkja a legkorszerűbb technológiát képviselő új, részletgazdag képalkotást biztosító, a korábbinál pontosabb diagnózis felállítására lehetőséget adó endoszkóptoronnyal és két mosó-fertőtlenítő berendezéssel bővült.


– A projekt részeként modernizáltuk a képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat: új rendelőt alakítottunk ki, és beszereztünk egy úgynevezett SPECT-izotópkészüléket, amely kisebb sugárterheléssel sokkal jobb minőségű, részletesebb felvételeket készít, tovább emelve az intézményben az izotópdiagnosztikai ellátás színvonalát – fogalmazott a kórház főigazgatója.

 

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.