Fordulat jöhet az EU-s támogatások ügyében – húszmilliárd euró a tét

Már az uniós baloldalnál is azt rebesgetik, húszmilliárd eurónyi forrás szabadulhat fel Magyarország számára.

2023. 10. 30. 4:45
UJHELYI, Istvan (S&D, HU)
TRAN Committee meeting Tourism Task Force - Presentation by the UNWTO Secretary General Fotó: Stephanie LECOCQ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen állítják már az európai uniós balliberális oldal részéről is, hogy hamarosan kénytelen lesz beadni a derekát az Európai Bizottság és utalni fogja Magyarországnak a nekünk járó forrásokat. Ez egyrészt azért is megkerülhetetlen lépés lesz, mert hazánk teljesítette, illetve folyamatosan teljesíti az újabb és újabb, úgynevezett „jogállamisági" követeléseket. Másrészt azt remélhetik az uniós döntéshozók, hogy a magyar kormány akkor hajlik majd az uniós költségvetés módosításának megszavazására, ezen belül pedig az ukránok pénzügyi megsegítésére, ha megkapja a visszatartott EU-s támogatásokat. 

 

A napokban még a kormányellenes Ujhelyi István is úgy nyilatkozott az Indexen: fordulat jöhet a visszatartott uniós források ügyében, és 13 milliárd eurónyi összeg szabadulhat fel Magyarország számára. 

Az EP-képviselő – brüsszeli kapcsolataira hivatkozva – azt állítja, hogy az Európai Bizottság a következő hetekben zöld jelzést ad az igazságügyi reformnak. Ezzel nagyjából 13 milliárd euró válik elérhetővé Magyarország számára. Azt is hozzátette, hogy közel van a jogállamisági mechanizmus megszüntetése, amely újabb hatmilliárd eurót oldhat fel. Az tehát csak a szokásos politikai játszma része, hogy az Európai Parlament négy frakciója nemrég kijelentette: elégtelennek tartják az igazságügyi reformot. Johannes Hahn költségvetési biztos egyik levelében a Népszava állítása szerint az szerepel: a bizottság folytatja az értékelést, és amíg az előírt feltételek nem teljesülnek, addig nem folyósítják a forrásokat. 

Johannes Hahnnak azonban november 7-én be kell számolnia a tárgyalások állásáról, amely a kormány és a bizottság között folyik. Ettől, az eddigi hírek fényében, akár pozitív változás is várható. 

Ezt erősítette meg az ATV-ben Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ projektmenedzsere is. Mint mondta:

nyílt titok, hogy a színfalak mögött zajlik egy alkufolyamat, és lényegében akármilyen nyilatkozatok hangzanak is el jelenleg, a deal része lehet, hogy a végén Orbán Viktor is átengedi az uniós költségvetés módosítását, és akkor megérkezhetnek Budapestre az EU-s helyreállítási források.

Ezt egyébként már a Financial Times is előrejelezte egy cikkében. Mint ismert, Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyelőre a vétót képviselte a nemzetközi tárgyalásokon, például a kétnapos EU-csúcson Brüsszelben az Ukrajnának szánt ötvenmilliárdos uniós támogatást illetően. 

Borítókép: Ujhelyi István az Európai Parlamentben (Fotó: Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.