Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Bóka János: Az EU-nak nemzetállamok közötti együttműködésen kell alapulnia

Az Európai Unió olyan helyzettel szembesül, amelyre a jelek szerint nem volt felkészülve, és nem találta meg a megfelelő válaszokat – mondta az európai uniós ügyekért felelős miniszter szombaton Budapesten.

Forrás: MTI2023. 10. 28. 13:13
Bóka János
Bóka János Forrás: FB/ Balog Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban alkalmazott európai stratégia szemmel láthatóan megbukott, és az elképzelés, hogy ennek a konfliktusnak a harctéren lehet megoldása, nyilvánvalóan kudarcot vallott – fejtette ki Bóka János a Polgári Gondola európai vizeken című rendezvényen.

– Az Európai Uniónak újra kellene terveznie, hogy ebben a konfliktusban milyen álláspontot képvisel, politikáját és költségvetéseit ehhez a helyzethez kell igazítania

fogalmazott a miniszter.

A miniszter beszélt arról is, hogy az Európai Unió nem tudott megfelelő választ adni a migrációs válságra. – Az a migrációs és menekültügyi paktum, amelynek elfogadása előrehaladott fázisban van, kizárólag az Európába érkező illegális migrációt erősíti, az azt szervező nemzetközi bűnözői hálózatot bátorítja hangsúlyozta.

Bóka János szerint zsákutcába jutott az EU hétéves költségvetése is. Úgy véli, alapvetően hibás megközelítés az, hogy azok a tagállamok, amelyek az őket megillető uniós forrásokból nem részesülnek, készek lesznek az EU költségvetésének megemelkedett forrásait finanszírozni. – Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy a hitelből finanszírozott növekedési eszközt támogató alaphoz nem hajlandó hozzájárulást fizetni mindaddig, amíg valamennyi tagállam az őt megillető uniós forrásokhoz hozzá nem jut szögezte le.

Mint mondta, Magyarország elképzelése az, hogy az Európai Uniónak egy olyan nemzetállamok közötti együttműködésen kell alapulnia, amely az európai polgárok valódi problémáira valódi megoldásokat kínál. Hozzátette, mi ebben készek vagyunk közreműködni.

Győri Enikő fideszes EP-képviselő arról beszélt, hogy az Európai Unió válságból válságba sodródik, és a válaszok nem megfelelők.

– Utolsó fázisában vagyunk a 2019–2024-es uniós költségvetési ciklusnak, van lehetőség a változásra. Nagyon fontos, hogy Magyarországon is mindenki értse, hogy mi folyik Brüsszelben és mi forog kockán

jegyezte meg.

Mint fogalmazott, többször is látható volt, hogy az Európai Parlament a bajoknak inkább a forrása, mint a megoldása. Nagyon komoly ideológiai háborút folytatnak ellenünk is, a hagyományos Európa ellen fogalmazott.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook/Bóka János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.