A gyermekorvos szerint a kamaszok szinte sosem állnak meg egy doboz energiaitalnál

Hamarosan betilthatják az energiaitalok árusítását a kiskorúaknak. Llapunk Bense Tamás gyermekorvost kérdezte, aki elmondta a véleményét a javaslatról, és vázolta, milyen veszélyeket jelenthetnek a magas koffeintartalmú üdítők a fiatalokra.

2023. 10. 05. 15:05
Student,Preparing,Exam,Memorizing,Notes,Holding,And,Energy,Drink,In
Illusztráció Fotó: Shuttertsock/Antonio Guillem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy komoly veszélyt jelenthet a fiatalabb generációnak az energiaitalok extrém magas koffein- és cukortartalma, ezért a kormány elé került egy javaslat, mely szerint ezeket az italokat csak 18. életévüket betöltött személyek vásárolhatnák a jövőben.

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) továbbra is elkötelezetten kampányol, hogy korlátozzák az ezekhez való hozzáférhetőséget.

Jelenleg azért lobbiznak, hogy az energiaitalok vásárlása csak 18 éven felülieknek legyen lehetséges, például kizárólag dohányboltokban történő értékesítés révén.

 

Jó döntés lenne 

A Magyar Nemzet megkérdezte Bense Tamás gyermekorvost arról, hogy támogatja-e az ötletet. A doktor kifejtette, azért érezné jó döntésnek az intézkedést, mert az energiaitaloknak nem közömbös a hatásuk. 

Nem hiszi, hogy a tizennyolc éven aluliaknak okuk lenne rá, hogy az energiaitalokkal serkentsék az agyukat.

Bense Tamás kiemelte: sok más, naponta széles körökben fogyasztott termék is tartalmaz koffeint, mint például a kávé vagy a kóla, azonban a koffein-túladagolás miatt kórházba került betegek szinte kizárólag energiaital-fogyasztók voltak, mielőtt bekövetkezett a baj, ez a gyermekekkel történt eseteket vizsgálva pedig hatványozottan igaz.

Ha a tanítási idő végén bárki végigsétál az iskola körüli utcákon, tömegével láthatja a csoportosuló fiatalokat, akik mind energiaitalokat szorongatnak a kezükben, és ez még a szerencsésebbik eset, mert a legtöbbször mindehhez dohányzás is párosul emelte ki a doktor, majd hozzátette, 

szinte sosem állnak meg egy doboz energiaitalnál a kamaszok.

Egyénileg változhat, de ez a fajta életmód nemcsak felpörgeti a gyermekeket, hanem sokaknál alvászavart és megemelkedett vérnyomást is okozhat, mértéktelen fogyasztása esetén pedig szívproblémák is jelentkezhetnek.

Mit javasol a fiataloknak alternatívaként?

Nagyon jó lenne átszoktatni, bevezetni a gyermekeket a teakultúrába. A tea is tartalmaz koffeint, de sokkal hatékonyabb és egészségesebb módon fejti ki a hatását a szervezetre. Nem ad hirtelen löketet, majd múlik hamar a hatása, hanem egyenletesen, fokozatosan hozza ritmusban az embert, majd a hatása hosszan kitart. Nem beszélve arról, hogy számos vitamint, ásványi anyagot is tartalmaz, ez pedig a fiatalok egészségügyi javulásának érdekében nagyon sokat jelentene hangsúlyozta Bense Tamás.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.