„A hazáért mindhalálig!” – csaknem négyszáz katona tett ünnepélyes esküt Debrecenben

A Magyar Honvédség megújulása, korszerűsítése és megfiatalítása aktív közreműködőinek nevezte a katonákat a honvédelmi miniszter az Embert a vasra! kampány, az egységes alapkiképzési program, a Lynx Harcos pilotprogram alapkiképzésében részt vevő, valamint az önkéntes katonai szolgálat keretében szeptemberben bevonult állomány ünnepélyes katonai eskütételén pénteken Debrecenben.

Forrás: HAON2023. 10. 27. 14:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Böröndi Gábor vezérezredes beszédében hangsúlyozta: a katonák kiképzését, valamint a gyakorlatokat helyezte előtérbe annak érdekében, hogy a Magyar Honvédség valóban ütőképes haderővé váljon, és képes legyen hazánk és a magyar emberek biztonságának szavatolására – számolt be a Hajdú-Bihar Vármegyei Hírportál.

A Honvéd Vezérkar főnöke kifejtette, hogy ennek érdekében visszatértek a bentlakásos rendszerű alapkiképzéshez, amely egyértelműen erősítette a katonai szocializációt, több lett a terepen és a lőtéren töltött idő, ezáltal a katonák jól képzettek és állhatatosak lettek.

Debrecen, katona, eskütétel magyar honvédség
Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke (Fotó: HAON/Molnár Péter)

– A biztonsági helyzet kihívásai és veszélyforrásai egyre összetettebbek, a tartalékos erők szerepe egyre inkább nő, és egyre fontosabb.

Mi, katonák, azt mondjuk, hogy a jövő háborúja digitalizált módon kezdődik, és analóg módon fejeződik be. Azt is látjuk a körülöttünk lévő válságokból, hogy a háborút a hivatásos haderő kezdi, és a tartalékos állomány fogja befejezni

 – jelentette ki. Hozzátette: a katonáknak éppen ezért a legjobb kiképzésre és felszerelésre van szükségük.

 

A haderőfejlesztés a megfelelő védelem záloga

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter köszöntötte az esküt tevő honvédeket, akik – mint fogalmazott – szolgálatukkal hozzájárulnak a honvédség erőnlétének és képességeinek fokozásához, hazánk területi szuverenitásának védelméhez és nemzeti ellenállóképességünk gyarapításához.

Fotó: HAON/Molnár Péter

Az elmúlt évek bebizonyították, hogy stabilnak hitt világunk változóban van. Országaink békéje és biztonsága bizonytalanabbá vált. A szomszédunkban dúló ukrán–orosz háború brutalitása, a Közel-Keleten felizzó terrorizmus és a félelem az eszkalációtól mind egy átalakulóban lévő világ trendjei

– vázolta a honvédelmi miniszter.

Rámutatott, hogy Magyarország és a Magyar Honvédség nem fél a változás szeleitől, hiszen szilárd alapokra helyezte értékeit. Mint mondta, Istenbe vetett hitünk, valamint hazánk és családjaink iránt érzett szeretetünk adják meg azt az alapot, amely ezer éve magyarrá teszi a magyart a Kárpát-medencében.

Fotó: HAON/Molnár Péter

– Romló biztonsági környezetünk az értékeink állandósága mellett azonban az alkalmazkodás képességét is elvárja tőlünk. Csakis akkor tudjuk garantálni Magyarország békéjét, ha a kor kihívásaira a lehető leggyorsabban és legpontosabban reagálunk – húzta alá.

Hozzátette, ez a felismerés motiválta a honvédség korszerűsítésének gondolatát, a haderőfejlesztési program kidolgozását. Szerinte a high-tech, békét garantálni tudó, ütőképes haderő mellett elhivatott, bátor honvédekre is szükség van.

– Amikor útjára indítottuk az Egységes Alapkiképzési Programot, vagy amikor idén szeptemberben életre hívtuk az Embert a vasra! kampányunkat, egy bátor hazafiakból álló, erős közösséget akartunk teremteni – mondta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf külön örömmel fogadta, hogy a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművekkel felszerelt hódmezővásárhelyi Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár első, gránátos zászlóaljának katonái is részt vettek az eskütételen. A miniszter létfontosságúnak nevezte, hogy hazánk legmodernebb eszközei a legalaposabb kiképzésben részesített katonák kezében legyenek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: HAON/Molnár Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.