Szelektív memóriája van a luxusban élő Dobrevnek?

A DK árnyékminisztere megadóztatná a gazdagokat, de saját luxuséletéről nem beszél.

2023. 10. 03. 7:43
null
20230315 Budapest A Demokratikus Koalíció (DK) budapesti nagygyűlése, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján tartott megemlékezésen. Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet képen: Dobrev Klára, a DK árnyékkormányának árnyék-miniszterelnöke, a párt EP-képviselője és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Fizessenek azok, akik luxusvillában élnek – mondta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusa, aki a Partizán című műsorban mutatta be pártja programját. Az árnyékkormány miniszterelnöke szerint a párt új mottója, miszerint Fizessenek a gazdagok, nem csak egy szlogen, ez a DK programja.

 

Szép gyermekévek

A beszélgetésből az nem derült ki, hogy Dobrev szerint neki és férjének, Gyurcsány Ferencnek mennyit kellene fizetni az Apró-villa után, amelyben élnek. A villaépülethez egyébként Dobrev édesanyjának családja, az Apró család a Rákosi-korszak államosításának köszönhetően jutott. A Szemlőhegy utcai villát azonban 1952-ben államosították, 1958-ban pedig az épület első emeletét Apró Antalnak, a Minisztertanács akkori elnökhelyettesének, földszintjét pedig a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztjéig jutó és koncepciós ügyekben hozott, halálos ítéletei miatt rettegett Jahner-Bakos Mihálynak és nejének utalták ki. 

Ebben a villában nőtt fel Dobrev Klára, akinek Gyurcsánnyal közös cége, a Fittelina Kft. vette meg az ingatlan tulajdonjogát, természetesen bőven áron alul. 

A házban többek közt uszoda, szauna, valamint belső lift is található, ami luxusnak mondható. 

 

Nagyvonalú volt az árnyékminiszterelnök édesanyja

A Partizán-interjú kapcsán arról is érdemes megemlékezni, hogy Dobrev szerint nagyon nincs rendben, hogy a gazdagok saját rokonaikból csináljanak milliárdost. Nos, az árnyékminiszterelnök édesanyja jelentősen hozzájárult Dobrevék meggazdagodásához

Apró Piroska ugyanis a rendszerváltozás után a Magyar Hitelbank Rt. igazgatótanácsának elnöke lett, majd számos fontos pozíciót töltött be – a legfelsőbb, politikai kapcsolatokkal is rendelkező üzleti elithez tartozott, a Gyurcsány–Dobrev házaspár politikai hatalmának megszerzésében pedig elévülhetetlen érdemei vannak.

Arról is beszélt Dobrev a Partizánban, hogy „döbbenetes, hogy a gazdagok egyre gazdagabbak lettek, minden válságból gazdagabban jöttek ki”. – Valami nincs rendben, ezen változtatni kell – mondta annak a Gyurcsány Ferencnek a felesége, aki az elmúlt évtizedekben, válság idem válság oda, rendre növelte vagyonát.

 

Mennyi is az annyi?

A bukott kormányfő jövedelme 2009-ben 103 millió forint volt. 2014-ben bruttó 168,6 millió forintot keresett tulajdonosi osztalék címen az Altus Befektetési Zrt.-n keresztül, míg 2016-ban már bruttó 1,1 milliárd forint osztalékot vett ki az Altusból. 

Azt továbbra nem tudni, hogyan alakult Dobrev Klára vagyoni helyzete tavaly. Gyurcsány Ferenc felesége legutóbb 2021 augusztusában tett közzé vagyonnyilatkozatot, azt is csak azért, mert a baloldali előválasztáson indulóknak ezt meg kellett tenniük. Ebből az derült ki, hogy

 Dobrev az egyik leggazdagabb magyar politikus, aki valódi luxusban él. 

Gyurcsány Ferenc feleségének bevallásában 2021-ben két ingatlan is szerepelt: ő volt az egyedüli tulajdonosa a négyszáz négyzetméteres Apró-villának és férjével közösen tulajdonolták a kötcsei, 267 négyzetméteres nyaralót. Ami pedig a megtakarításokat illeti: 

Gyurcsány Ferenc feleségének 2021-ben 199,882 millió forintja, azaz lényegében kétszázmilliója volt az értékpapírszámláján, emellett EP-képviselőként 8990 eurós fizetést és 4576 eurós költségtérítést kapott, ami összesen csaknem 4,8 millió forintnak felelt meg. 

Az már csak a hab a tortán, hogy a Fizessenek a gazdagok szlogent még Botka László, a szocialisták akkori miniszterelnök-jelöltje kezdte használni, amit akkor Gyurcsány Ferenc úgy kritizált, ő nagyon nem szereti, ha felkínálunk különböző társadalmi csoportokat bűnbaknak. Külföldieket, bevándorlókat, szegényeket vagy gazdagokat általában.

Borítókép: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.