időjárás -1°C Taksony 2023. november 29.
logo

Gyurcsány saját magát mosdatja

Magyar Nemzet
2023.09.27. 12:03 2023.09.27. 14:40
Gyurcsány saját magát mosdatja

Önellentmondásba keveredett pár évvel ezelőtti önmagával Gyurcsány Ferenc, aki szemlátomást már a 2026-os országgyűlési választásra készülve azzal a szlogennel rukkolt elő, miszerint „fizessenek a milliárdosok”. A DK-elnök mottójának eredeti verziója még Botka Lászlóhoz köthető, aki 2017-ben a szocialisták miniszterelnök-jelöltjeként többek közt azzal kampányolt: „Fizessenek a gazdagok!”

Nos, Gyurcsány felélesztette az egyszer már sikertelenséget hozó szlogent, és a DK politikai évadnyitóján tartott beszédében világossá tette, a gazdagoknak fizetniük kell. 

 – Amikor azt mondom, hogy nincs mese, és fizessenek a gazdagok, és vegyék tudomásul, hogy mi pedig át fogjuk venni az ország irányításának lehetőségét, jogát és hétköznapi gyakorlatát, akkor szó sincsen fenyegetésről. 

Figyelmeztetésről van szó, hogy hazafias kötelesség hozzájárulni a haza üdvéhez, jólétéhez, és jobban kell annak hozzájárulni, akinek többje van – szögezte le a bukott miniszterelnök. 

A dolog érdekessége, hogy 2017-ben, amikor Botka bedobta ezt a kampányszlogent, Gyurcsány élesen kritizálta azt.

Én nagyon nem szeretem, ha felkínálunk különböző társadalmi csoportokat bűnbaknak. Külföldieket, bevándorlókat, szegényeket vagy gazdagokat általában

 – mondta öt éve az ATV stúdiójában. Hangsúlyozta, sok helyen van probléma, sok helyen érdemes küzdeni. 

De általában egy nagy csoporttal, azokat odadobni, hogy akkor most ők vannak a célkeresztben, ez Orbán politikája.

 – A demokratikus ellenzék ilyet ne csináljon, azt gondolom – fogalmazott pár éve Gyurcsány, amit kedd este az ATV-ben már úgy magyarázott, Botka idejében ennek a szlogennek nem volt mélysége. – Kampányolni lehet jelszavakkal, kormányozni nem – mondta most a DK elnöke, aki szerint

 annak, hogy fizessenek a gazdagok, egyébként is volt egy fenyegető tónusa.

– Mi most inkább azt mondjuk, fizessenek a milliárdosok. (Szeptember 22-én a politikai nyitóbeszédében a gazdagok szót használta – a szerk). Mert akinek van egy százmilliós polgári lakása Budapesten vagy egy kis háza a falu végén, az már nagyon gazdagnak számít. Tehát a tisztességes, középosztályban élőket ez ne fenyegesse, ezért mi milliárdosokról beszélünk. Ez hazafias kötelesség – mondta Gyurcsány.

 

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke évértékelő beszédet mond pártja tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2023. február 5-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.