Leopárddal ismerkednek a tisztjelöltek + galéria

Az egyik legtűzerősebb, legmozgékonyabb és legpáncélozottabb harceszközt, a német Leopard 2 harckocsit ismerhetik meg a honvédtisztjelöltek tanulmányaik során – mondta a közmédiának a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) megbízott dékánja kedden.

Forrás: MTI2023. 10. 03. 15:44
null
20231002 Budapest Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai vezetői alapképzési szakos, harckocsizó specializiáción tanulmányokat folytató harmadéves honvéd tisztjelöltek tanórája. A tanóra fókusza a napokban, a Magyar Honvédség által egy rövid időre oktatási célra átadott Leopárd 2A4HU harcjármű. Helyszín: NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar 1101, Budapest, Hungária körút 9-11. Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős haderőfejlesztés kezdődött az elmúlt években a Magyar Honvédségben, amelynek keretében sok új haditechnikai eszköz, köztük – az órán élőben tanulmányozott – Leopard 2 A4 típusú harckocsit szereztek be – mondta Lippai Péter.

A német gyártmányú harckocsi alaptípusa már harmincéves, de ezt folyamatosan korszerűsítik, a legújabb változatát, az A7-es típust pedig a következő hetekben kapja majd meg a Magyar Honvédség, amely még többet tud mechanikában, tűzerőben, páncélvédettségben, valamint a digitális rendszerben, amely a korszerű hadviselésben már elengedhetetlen – ismertette a dékán. 

Fotó: Mirkó István

A harckocsi A4-es változata azt szolgálja, hogy fokozatos és minél egyszerűbb legyen az átállás a korábbi orosz T72-es harckocsikról, amelyek még teljesen más technológiai színvonalat képviseltek – közölte Lippai Péter, majd hozzátette: 

az A4-es típusból 12 darabot szerzett be a Magyar Honvédség, az A7-esből pedig negyvennégy darabot rendeltek.

Gieszer Bence, az NKE HHK gyakorlati oktatója közölte, hogy a Leopard 2A4 lánctalpas harckocsi ötven tonnás, motorja ezerötszáz lóerős, óránként hatvannyolc kilométeres sebességgel tud haladni. 

Gránáttól függően akár tizenegy kilométerre is lehet vele lőni, de alapvetően négy kilométerre van kalibrálva a célzott lövése, elsősorban kisebb távolságra, könnyűcélok ellen használatos.

Bármilyen terepen, legfeljebb hatvanfokos emelkedőn is fel tud menni, és megfelelő felkészítés után akár négy méter mély vízen is keresztül tud gázolni – tette hozzá az oktató. Gieszer Bence kiemelte, hogy a harckocsit igazán veszélyes fegyverré a benne lévő számítógép teszi, amely nagyban megkönnyíti a célzást, a lövés pontossága az első találatkor kilencvenkilenc százalékos.

Borítókép: Egy Leopárd 2 A4 (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.