Ma szavaz az Országgyűlés a terrorizmus elítéléséről szóló politikai nyilatkozatról

A szerdai ülés napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Forrás: MTI2023. 10. 25. 7:07
null
20230925 Budapest Parlament Országgyűlés őszi ülésszaka Fotó: Teknős Miklós TM Magyar Nemzet MN A képen: parlamenti patkó totál Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormánypárti képviselők kezdeményezésére elfogadhatja a terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásról szóló politikai nyilatkozatot szerdán az Országgyűlés, amely tárgyalja az ukrajnai háború miatt kihirdetett veszélyhelyzet jövő májusig történő meghosszabbítását, valamint a Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalását is.

Az Országgyűlés honlapján olvasható napirend szerint az ülés fél kilenckor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

A határozathozatalok között először három nemzetközi egyezmény kihirdetéséről dönt a parlament. Fideszes képviselők javaslatára, ha a parlament úgy dönt, december 16., Kós Károly születésének napja lehet a magyar építészet napja. Az Országgyűlés kimondhatja azt is, hogy sérti a szubszidiaritás elvét az egyes új génkezelési technikák útján nyert növényekről és a belőlük származó élelmiszerekről és takarmányokról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelettervezet. Elfogadhatják az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló törvényjavaslatot, amely egyebek mellett az online közmeghallgatás szabályait is tartalmazza.

Az Alkotmánybíróság (Ab) döntésének megfelelően változtathatnak az állami építési beruházások rendjéről szóló ki nem hirdetett törvényen, amelyet Novák Katalin köztársasági elnök alaptörvény-ellenesnek talált és nem írt alá, azt előzetes normakontrollra az Ab-hez küldte.

A parlament kormánypárti képviselők kezdeményezésére elfogadhatja a terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásról szóló politikai nyilatkozatot, amelyben az Országgyűlés elítéli a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását, és együttérzését fejezi ki azok felé, akik elszenvedték a támadásokat, elveszítették hozzátartozójukat, szeretteiket.

A határozathozatalok után általános viták lesznek. Tárgyalják a Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot, amely alapján a magyar katonák 2025. december 31-ig a Csádi Köztársaság területén egy, legfeljebb kétszáz fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingensben vehetnek részt egyebek mellett tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatok ellátása érdekében.

A veszélyhelyzet 2024. május 23-ig történő meghosszabbítását tartalmazza a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvény módosítása. A kormány még tavaly májusban hirdetett veszélyhelyzetet az ukrajnai háború miatt, és annak meghosszabbítására a parlament többször is felhatalmazást adott.

A mostani törvénymódosítást azzal indokolják, hogy az elmúlt időszakban sem változtak az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa, valamint ezek magyarországi – különösen menekültügyi, gazdasági és energetikai – következményei.

Vita lesz a közbiztonság megerősítése és a migráció elleni küzdelem érdekében szükséges törvények módosításáról, amely szigorítja a polgárőrré válás szabályait, és lehetővé teszi, hogy a polgárőrök az államhatár védelmében kép- és hangfelvétel rögzítésre alkalmas eszközöket használjanak. A javaslat célja emellett az egészségügyi szakdolgozók béremelése második ütemének végrehajtása.

 

Borítókép: Az Országgyűlés (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.