Nacsa Lőrinc: Ne eszkalálódjon a konfliktus!

A terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásról szóló politikai nyilatkozatra vonatkozó javaslat összevont vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés kedd este.

Forrás: MTI2023. 10. 24. 22:24
NACSA Lõrinc
Az Országgyűlés plenáris ülése Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előterjesztők képviseletében Nacsa Lőrinc (KDNP) hangsúlyozta: a magyar parlamentnek feladata elítélni a Hamász Izrael elleni terrortámadását, és együttérzésüket fejezni ki azokkal, akik azt elszenvedték.

Magyarország elítéli a terroristákat és az áldozatok oldalán áll, a terrorizmus áldozatainak joguk van megvédeni magukat, és megtenni az ahhoz szükséges lépéseket, hogy a támadás ne ismétlődhessen meg – fogalmazott.

Hangsúlyozta: a helyzet hosszútávú rendezése csak a béke lehet, ezért kiállnak a minél hamarabbi tűzszünet és a béke mellett, ahogyan az orosz-ukrán háborúban is.

Nacsa Lőrinc az mondta: a veszélyek korában élünk, és látni kell azt is, hogy az elmúlt években Európa számos bevándorlót beengedett ellenőrzés nélkül, és köztük sokan a Hamász támogatói. Szerte Nyugat-Európában – Berlinben, Bécsben, Stockholmban, Londonban vagy Párizsban – a terrort éltették tüntetéseken.

A bevándorlók közt ott vannak a terror hívei, akik közvetlen és súlyos kockázatot jelentenek Európára és benne a magyarokra – tette hozzá mindezt az elhibázott, felelőtlen és következetlen migrációs politika egyenes következményeként értékelve. Közölte: Magyarországon nem volt terrort éltető tüntetés.

Nacsa Lőrinc fontosnak nevezte a humanitárius katasztrófa elkerülését, és szorgalmazta, hogy a hírek szerint a Hamász kezén levő 222 izraeli túsz mihamarabb érhessen haza a családjához.

A magyar álláspont egyértelmű: a bevándorlással együtt érkező terrorizmustól megvédik Magyarországot, és elvárják azt, hogy az Európai Unió is támogassa ezt az álláspontot, ne migránsgettókat hozzon létre és ne migrációs paktumokról tárgyaljon – emelte ki a kereszténydemokrata politikus.

Kormány: Magyarország Izrael mellett áll

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a kormány álláspontját ismertetve jelezte: támogatják a javaslatot és teljes mértékben egyetértenek azzal, elítélik a borzasztó felháborító és tragikus terrortámadást.

Magyarország Izrael mellett áll, elismeri az ország jogát az önvédelemhez, és felhívják a nemzetközi közösség figyelmét arra, hogy mindenki tegyen meg mindent az eszkaláció elkerülése érdekében. Jelenleg nincs államközi háború, Izrael harcol a terrorral szemben, és mindent meg kell tenni azért, hogy ne alakuljon államközi háborúvá, mert az destabilizálná a térséget.

Egyre több a háború a világban, és ha a Közel-Keleten is kialakulna egy államközi konfliktus, azzal a harmadik világháború felé tennénk egy lépést – mondta reményeit fejezve ki, hogy az Ábrahám-megállapodások eredményeit a lehető legteljesebb mértékben őrizzék meg.

Megjegyezte: a humanitárius válság a migrációt is súlyosbítaná.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy 547 magyart evakuáltak Izraelből, a magyar légierő ötször repült be a konfliktuszónába.

Törvényalkotási bizottság jóváhagyta a javaslat összegző jelentését

Vejkey Imre (KDNP) arról beszélt, mindannyian elborzadva értesültek a középkort idéző brutalitásról, ahogy a Hamasz civileket mészárolt le és hurcolt el otthonaikból. Fontos, hogy egyértelműen kinyilvánítsák, az áldozatok pártján állnak – közölte.

Elismerik Izrael jogát az önvédelemre és arra, hogy minden szükséges lépést megtegyen azért, hogy ilyen még egyszer ne történhessen – tette hozzá.

Jelezte azt is, a törvényalkotási bizottság keddi ülésén jóváhagyta a javaslat összegző jelentését.

Fidesz: megdöbbentő, ami történt

Illés Boglárka, a Fidesz vezérszónoka kiemelte: az egész világ megdöbbent a Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael és civilek ellen intézett támadásán. Megdöbbentő volt, ami történt és ahogy történt. Megdöbbentő az a középkori brutalitás, amivel a terroristák a határral szomszédos falvakban házról házra járva sem gyermekeket, sem időseket nem kímélve az elképzelhető legkegyetlenebb módszerekkel mészároltak le több száz civilt – fogalmazott.

A kormánypártok frakcióvezetői által benyújtott politikai nyilatkozattal egyértelmű céljuk, hogy kinyilvánítsák: elítélik a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását és együttérzésüket fejezik ki azok felé, akik elszenvedték a támadásokat, elveszítették hozzátartozóikat, szeretteiket.

– Ilyenkor nincs helye a Nyugat részéről már oly sok esetben tapasztalt kettős könyvelésnek, ki kell mondani, a terroristák oldalán nem állhatnak – rögzítette a fideszes politikus.

– Miért van az, hogy más hangok is megjelentek? Mi változott meg? – tette fel a kérdést, hozzátéve: a progresszív baloldal nemzetközi szószólói ismét tudathasadásos állapotba kerültek?

Illés Boglárka kijelentette: egyértelműsíteni kívánják, Magyarország elítéli a terroristákat, és az áldozatok oldalán áll.

A terrorizmus áldozatainak joguk van megvédeni magukat, és megtenni az ahhoz szükséges lépéseket, hogy a támadás ne ismétlődhessen meg.

Egyúttal hangsúlyozzák – folytatta –, el kell kerülni, hogy a terroristák elleni háború államok közti háborúvá váljon.

Kitért arra is, hogy nyugat-európai nagyvárosok utcáin és az Egyesült Államok woke-egyetemein egymást érik a terroristák iránti megértést sürgető, burkoltan vagy kevésbé burkoltan a terrort dicsőitő megmozdulások.

Magyarországon ilyesmi elképzelhetetlen – rögzítette, aláhúzva: amíg rajtuk múlik, nem fordulhat elő, hogy valakinek a származása vagy a vallása miatt veszélyben kellene éreznie magát.

Az antiszemitizmussal szemben zérótoleranciát hirdettek és ez van érvényben – jelentette ki.

 

DK: Izrael alapvető joga az önvédelem

Arató Gergely, a DK vezérszónoka szintén elfogadhatatlannak nevezte a terrortámadást, azokat a szörnyűségeket, amik történtek. Együttérzését fejezte ki a terrortámadás áldozatainak, részvétet nyilvánított a hozzátartozóknak.

Izrael alapvető joga és kötelessége az önvédelem, hogy megvédje saját állampolgárait – jelentette ki a balliberális politikus.

Arató Gergely reményének adott hangot, hogy minél előbb béke lesz és nyugvópontra jut ez a régóta tartó és minden érintett népnek veszteséget okozó konfliktus.

A DK-s politikus szerint a Fidesz-KDNP ebben az ügyben sem az együttműködés lehetőségét kereste. Szóvá tette az előtte felszólaló kormánypárti képviselő – többek között a baloldalra vonatkozó – kijelentéseit.

KDNP: Izraelnek joga van az önvédelemhez, de el kell kerülni a konfliktus kiszélesedését

Hollik István, a KDNP vezérszónoka Arató Gergely kritikájára reagálva jelezte, a kormány ebben az ügyben valóban pártokon átívelő együttműködésre törekedett.

Jelezte: ha az hiányzik az ellenzéki képviselőnek, hogy nem került bele a nyilatkozatba a Hamász terrorszervezetként való megnevezése, ő kimondja, hogy a Hamász terrorszervezet.

Lényegtelennek nevezte, hogy a nyilatkozat az Európai Unió Tanácsának korábbi közös álláspontjára hivatkozik a terrorszervezettekkel kapcsolatban vagy konkrétan beleírja a nyilatkozatba, hogy terrorszervezetnek tartja a Hamászt. Szerinte ha az ellenzéknek valóban fontos ez az ügy, akkor emiatt nem vonják meg támogatásukat a javaslattól.

Ugyanakkor meglátása szerint a pártok között abban nincs vita, hogy ami október 7-én történt, az a világtörténelem egyik fekete napja, és a Magyar Országgyűlés kötelessége ezt a bestiális terrorcselekményt egyértelműen elutasítani és kiállni Izrael önvédelemhez való joga mellett. Ez a politikai nyilatkozat erről szól – szögezte le.

Kitért arra is: a kiállás azért is fontos, mert bár Nyugat-Európában számos kormány kiáll a terrorral szemben, ugyanakkor a brutális terrortámadás után több nyugat-európai városban a terrort éltető tüntetéseket szerveztek.

Hollik István hangsúlyozta azt is, Izraelnek joga van az önvédelemhez, azt viszont el kell kerülni, hogy ez a konfliktus államközi háborúvá szélesedjen. Ha ez megtörténik, annak tragikus következményei lehetnek Európában is, tekintve, hogy nagyon sok terrorveszélyt jelentő bevándorló érkezett az elmúlt években Európába ellenőrzés nélkül.

A Jobbik egyetért a nyilatkozat főbb pontjaival

Brenner Koloman, a Jobbik vezérszónoka jelezte, pártja támogatja a politikai nyilatkozat három legfontosabb pontját. Először, hogy a Hamász középkoriasan barbár támadást intézett a Gázai övezetben élő nagyrészt civil lakosság ellen. Másodszor, hogy elismeri Izrael jogát a jogos önvédelemre. Harmadszor egyetért a nyilatkozat migrációra vonatkozó részével.

MSZP: az emberi életnél, a szabadságnál nincsen drágább

Hiller István helyesnek nevezte, hogy az Országgyűlés politikai határozatban fejezi ki az álláspontját. Számos olyan alkalom van, amikor a képviselők vitatkoznak, de van, amiben egyet kell érteni, az emberi életnél, a szabadságnál nincsen drágább, egy ország szuverenitását pedig minden nemzetnek védenie kell – mondta.

A képviselő kiemelte, hogy a szöveg elismeri Izrael állam önvédelemhez való jogát, valamint kimondja, hogy terrortámadás történt és megnevezi a támadót, a Hamászt.

Az ellenzéki képviselő leszögezte, hogy ilyen helyzetben egy másik országért, egy megtámadottért ki kell állni,

nekünk most az a dolgunk, hogy kiálljunk Izrael mellett.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Izraelnek több százezer, a magyar kultúrát ismerő, a magyar nyelvet beszélő, származását Magyarországról levezető állampolgára van. A kiállás Izrael és az ott élő, Magyarországról származó vagy magyar zsidók mellett a magyar politika kötelessége – foglalta össze véleményét.

Ezt követően Oláh Lajos levezető elnök lezárta a vitát.

 

Nacsa Lőrinc: Ne eszkalálódjon a konfliktus!

Az előterjesztők nevében felszólaló Nacsa Lőrinc (KDNP) megköszönte mindenkinek, aki elítélte a terrortámadást és kiállt Izrael mellett.

A politikus fontosnak nevezte, hogy a nyilatkozatot a kormánypártokon túli többséggel fogadják el. A képviselő hozzátette, hogy a nyilatkozat elfogadásával egyértelmű, határozott és szilárd véleményt tudnak küldeni a világnak arról, hogy a magyar parlament mit gondol erről az ügyről.

Nacsa Lőrinc sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Mi Hazánk, a Momentum, a Párbeszéd és az LMP nem szólalt fel a vitában.

A politikus nagyon fontosnak nevezte, hogy a konfliktus ne eszkalálódjon, ne váljon államközivé, a megtámadottak, az áldozatok pedig érezzék az Országgyűlés szolidaritását.

Borítókép: Nacsa Lőrinc (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.