Kínos beismerés: Washington nem képes egyszerre támogatni Ukrajnát és Izraelt

A korábban Izraeltől Ukrajnának „elkért” tüzérségi lövedékeket küldik vissza Izraelnek.

2023. 10. 24. 21:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pentagon elismerte, hogy az izraeli fegyverkészletekből Ukrajnának szánt, Európába eljuttatott tüzérségi lövedékeket most vissza küldik Izraelnek – számolt be a Breitbart amerikai hírportál. A szóban forgó készletek alapvetően a térségben állomásozó amerikai egységeknek vannak fenntartva, ugyanakkor vészhelyzet esetén Izrael is használhat belőlük – a mostani helyzet pedig kimeríti a vészhelyzet fogalmát.  

A The New York Times korábbi cikke szerint az itt felhalmozott tüzérségi lövedékek mintegy felét Ukrajnának szánták volna, még 2022 telén át is szállították Európába. 

A Pentagon tisztviselői pontos számokat nem közöltek, azonban úgy fogalmaztak, az Európába küldött lőszerek nagy része kerül vissza Izraelhez. Az Axios múlt héten tízezres nagyságrendről számolt be. Az amerikai védelmi minisztériumi források szerint Ukrajna továbbra is megkap mindent, amire területe megvédéséhez szüksége van, ugyanakkor Izrael szükségleteit is kielégíti. – Két nagyon különböző műveleti környezetről, különböző szintű igényekről van szó, de mindkettőt prioritásként kezeljük – húzták alá. 

A fentiek ismeretében ez ugyanakkor kérdéseket vet fel. Christine Wormuth amerikai hadügyminiszter hónap elején úgy fogalmazott, a kongresszus további finanszírozása nélkül nehéz lesz a fegyvergyártási kapacitások bővítése és kifizetése.

A lőszerek tekintetében különösen fontos, hogy képesek legyünk egyszerre támogatni Izraelt és Ukrajnát, ehhez pedig a kongresszus további finanszírozására lesz szükségünk

– húzta alá.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten hetvenmilliárd dollárt kért Kijev és Tel-Aviv támogatására: hatvanmilliárdot a kelet-európai, míg tízmilliárdot közel-keleti szövetségese kapna. 

Borítókép: Amerikai fegyverszállítmány (Fotó: AFP/Getty Images/Sergei Supinsky) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.