Magyar parancsnok vezeti az Európai Unió bosznia-hercegovinai misszióját

A magyar kormány egyik prioritása a nyugat-balkáni régió stabilitásának megőrzése.

Forrás: MTI2023. 10. 03. 10:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sticz László vezérőrnagy személyében  jövő év januárjától egy éven keresztül magyar tábornok irányítja az Európai Unió bosznia-hercegovinai műveletét, az EUFOR ALTHEA missziót – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Sticz László vezérőrnagy

A vezérőrnagy jelenleg a Magyar Honvédség Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság parancsnoka. Eddigi pályafutása során szolgált már a nyugat-balkáni hadszíntéren, valamint a NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnokságán is, így hazai és külföldi beosztásai ellátása alatt sok tapasztalatot szerzett a haderőfejlesztés és -tervezés területein.

A honvédelmi miniszter elmondta, a magyar kormány egyik prioritása a nyugat-balkáni régió stabilitásának megőrzése, hiszen a térség országai fontos szerepet játszanak az illegális migrációs hullámok féken tartásában. 

Magyarország évtizedek óta részt vesz a regionális nemzetközi katonai missziókban, amelyek között az egyik legfontosabb az Európai Unió EUFOR ALTHEA művelete Bosznia-Hercegovinában.

A miniszter kiemelte, a magyar katonák katonaszakmai és szövetségesi szerepvállalásának egyik legnagyobb elismerése, hogy számos alkalommal tölthettek már be vezető pozíciót a térség misszióiban. Sticz László vezérőrnagy kinevezését az EU Katonai Tanácsa és Hubert Cottereau altábornagy, a NATO műveleti parancsnokságának törzsfőnökhelyettese, egyben az ALTHEA művelet EU műveleti parancsnoka is támogatta – emelte ki.

A kormány további támogatásokat nyújt

A Magyar Honvédség további erőkkel is hozzájárul az EUFOR ALTHEA misszó sikeréhez, többek között helikopteres légi szállítási és légi kiürítési képességgel, úgynevezett „ROLE-1” (műveleti területen katonaorvosok által biztosított) egészségügyi ellátási szint képességgel, tűzszerész csoporttal, robbanóanyag-kereső kutyás képességgel és katonai rendész csoporttal – részletezte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Európa puskaporos hordója egy kőhajításnyira van

A Magyar Nemzetnek múlt hónapban adott interjújában Böröndi Gábor, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke. A beszélgetés során kitért a balkáni helyzetre is: A Nyugat-Balkán stabilitása Magyarország alapvető biztonsági érdeke. A Magyar Honvédség már a koszovói szerepvállalással, Kajári Ferenc vezérőrnaggyal bebizonyította, hogy képes parancsnoki beosztás ellátására szögezte le a vezérezredes.

A pár hónappal ezelőtti koszovói események idején a magyar katonák helytálltak elhivatottságuknak, felkészültségüknek, képzettségüknek és felszerelésüknek köszönhetően. A következő nagy lépés Bosznia-Hercegovinában az Európai Unió és a NATO egyetlen közös művelete, az Althea, amelynek élére magyar tábornokot javasoltunk. Amennyiben az EU nagyköveti tanácsa igent mond, akkor 2024 januárjától magyar parancsnoka lesz a katonai műveletnek. Ezzel elismernék Magyarország geopolitikai erőfeszítéseit, illetve röviddel a koszovói után az ALTHEA magyar vezetése példátlan lenne a hasonló méretű hadseregek esetében. A leendő vezető munkáját úgynevezett parancsnoki csomaggal is támogatjuk, ez többek között a H145M helikopterek kitelepítést jelenti a hadműveleti területre zárta mondandóját Böröndi Gábor.

Borítókép: Sticz László vezérőrnagy (Fotó: HM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.