Nem akármilyen harcászati kiképzés zajlik Pápán

Helikopterek személyzetének legmagasabb szintű harcászati kiképzése zajlik a pápai MH 47. Bázisrepülőtéren. Az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) helikopterprogramjaira épülő, pénteken záruló gyakorlatban hat nemzet katonái vesznek részt, annak során az unió helikopteroktatóit választják és képzik ki – közölte Simon Zsolt ezredes a helyszínen az újságírókkal hétfőn.

Forrás: MTI2023. 10. 16. 15:12
Budapest,,Hungary,-,August,20,,2021:,Hungarian,Airbus,Helicopters,H145m
2320855477 Fotó: Soos Jozsef
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Helikopter Harcászati Oktató Kiképzés (HTIC) elnevezésű gyakorlat igazgatója elmondta, hogy a képzés két fázisból áll. 

A négyhetes földi gyakorlatot Portugáliában tartották, a háromhetes repülőfázisnak 2021 óta Pápa a helyszíne.

Komplex légművelet tervezése és végrehajtása a gyakorlat célja, a katonáknak vadászgépekkel és harcászati erőkkel közösen kell a feladatokat végrehajtaniuk. Simon Zsolt kiemelte, hogy a képzés ideje alatt a résztvevők komoly mentális és fizikai igénybevételnek vannak kitéve, az oktatók pedig folyamatosan figyelik és értékelik őket.

A háromhetes repülőfázis során harcászati kötelékmanővereket, vadászgép elleni kitörést, légvédelmi rendszerek elleni védekezést, rádióelektronikai zavarás elleni védelmet, konvojkísérést és gépjármű-feltartóztatást kell végrehajtani.

A képzésben hat helikopter személyzete vesz részt, köztük egy magyar egység – közölte az ezredes. A magyar résztvevőkön kívül Csehországból, Portugáliából, Szlovákiából, Németországból és Ausztriából érkeztek katonák.

Az igazgató elmondta, 2024 és 2026 között legalább további három alkalommal ad otthont Magyarország a HTIC oktatóképzésnek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.