Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Terézváros vezetője hatvanötmillió forintos kárt okozott a helyieknek

Terézvárosban súlyos jogsértések történtek, ennek következményeként a Közbeszerzési Hatóság harmincmillió forintos bírságot szabott ki a terézvárosi önkormányzatra – mondta a Magyar Nemzetnek Bálint György terézvárosi független önkormányzati képviselő. A Terézvárosi Szakrendelő felújítása kapcsán számos jogsértés történt, több ügyben zajlik a vizsgálat. A képviselő kezdeményezte a rendkívüli testületi ülés összehívását. Az ülésen kiderülhet, hogy terheli-e felelősség Soproni Tamás momentumos polgármestert.

2023. 10. 17. 5:20
Soproni Tamás 6. Kerület Polgármestere Sajtótájékozatató kizárolagos lakossági parkolás 20210823 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Közbeszerzési Döntőbizottság a terézvárosi szakrendelő felújításával kapcsolatban kirívó jogsértéseket állapított meg. A jogszerűtlenül nem érvényesített 35 millió forintos kötbér és a harmincmilliós bírság együtt már 65 millió forintos kárt jelent Terézvárosnak, vagyis minden kerületinek csaknem kétezer forintjába került Soproni Tamás momentumos polgármester alkalmatlansága – mondta el lapunknak Bálint György független önkormányzati képviselő, aki a szakrendelő körül zajló ügyeket évek óta felrója a polgármesternek. 

A Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította, hogy a munkát elvégző vállalkozótól (Denco Kft.) a késedelme miatt 24 napi kötbért kellett volna követelni, de Soproniék csak egy nap késedelmi díjat érvényesítettek. A jogosan járó kötbér összege (37 231 248 forint) helyett így csak ennek elenyésző része (1 551 302 forint) került a hivatal kasszájába. 

A döntőbizottság szerint az önkormányzat a közpénzekkel való felelős gazdálkodás elvét sem megfelelően érvényesítette. Nem teljesítette jól az ellenőrzési és dokumentálási kötelezettségét, mert a vállalkozó kiválasztásánál alkalmazott környezetvédelmi előírások tényleges betartását valószínűsíthetően nem ellenőrizte és ennek eredményét nem dokumentálta.  A független képviselő kihangsúlyozta: többször tett fel ezzel kapcsolatban kérdéseket, többször jelezte az önkormányzatnak, Soproni Tamásnak és helyetteseinek, hogy ezek az ügyek törvénytelenül zajlanak és következményekkel járnak majd. 

A harmincmilliós bírság pedig példátlan a terézvárosi önkormányzat történetében, abszolút rekordnak számít.

– A Soproni-féle vezetésnek azt is sikerült elérnie, hogy Terézváros ebben is az elsők között legyen az országban. A polgármester szőnyeg alá söpörte a jelzéseimet, sőt folyamatosan engem támad – húzta alá Bálint György. Megjegyezte: VI. kerületben ez már nem az első ügy, egy korábbi közbeszerzéssel kapcsolatban hárommilliós bírságot szabtak ki, és elestek ötvenmillió forintos uniós forrástól. 

Bálint György független képviselő Fotó: Facebook

– Ez az ügy szintén a terézvárosi szakrendelő felújításával kapcsolatos, és ebben az ügyben is érhet még további kár minket, mert még nem zárták le. Több ügyben folyik vizsgálat vagy nyomozás. Elképesztő, ami Terézvárosban a beruházások körül zajlik  – emlékeztetett a független képviselő. 

A Közbeszerzési Döntőbíróság határozata után Bálint György rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte.

– A döntőbizottság által megállapított jogsértések nem maradhatnak szankció nélkül, meg kell keresni a felelősöket és ellenük az önkormányzat nevében fel kell lépni. Sorra esnek ki a szekrényből a csontvázak. Az eddigi ügyekhez kapcsolódó károkat úgy ítélem meg, hogy már százmilliós nagyságrendűek, és Soproni Tamás nem tesz ez ellen semmit, sőt a felelős alpolgármesterét folyamatosan védi – jelentette ki a képviselő, aki példaként említette, hogy volt olyan pályázat is, amelyen ötvenmillióval drágább ajánlat nyert: ez a Jókai tér projektet érintette. 

Borítókép: Soproni Tamás (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.