Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Veszprémben mond beszédet Orbán Viktor október 23-án

Veszprém az 1956-os forradalom egyik legfontosabb helyszíne.

Forrás: Origo2023. 10. 11. 20:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Veszprémben mond ünnepi beszédet idén október 23-án – értesült az Origó. Veszprém az 1956-os forradalom egyik legjelentősebb helyszíne volt, a szovjet csapatokkal szemben itt alakult ki Budapest után a legnagyobb fegyveres ellenállás. Október 22-én és 23-án Budapesten az ’56-os forradalom és szabadságharc ismert helyszínein lesznek megemlékezések úgy, ahogy tavaly is – írják. 

Veszprém az 1956-os forradalom egyik legfontosabb helyszíne. 

Az Origó cikkéből kiderül, elsők között Veszprémben kezdődött el a Nemzetőrség szervezése, már október 29-én. Emellett a város óriási szerepet vállalt abban, hogy a forradalom alatt – más települések mellett – biztosította Budapest élelmiszer-ellátását.

A szovjet csapatok bevonulása után 1956. november 4-én, Budapest után a legnagyobb fegyveres ellenállás is Veszprémben alakult ki. 

Orbán Viktor tavaly Zalaegerszegen, a Mindszenty József életét bemutató Mindszentyneum átadóján mondott beszédet. A miniszterelnök beszédeinek helyszínei szimbolikusak: jól mutatják, hogy az 1956-os forradalom az egész ország forradalma volt.

Borítókép: Orbán Viktor beszédet mondott 2022. október 22-én, Zalaegerszegen (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benkő Vivien Cher)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.