A baloldali vezetés ott gáncsolja, ahol tudja egy katolikus iskola megépítését Szegeden

A Momentum vezetésével, környezetvédelmi álca mögé bújva aláírásokat is gyűjtenek, hogy megakadályozzák az oktatási intézmény létrejöttét.

Forrás: Délmagyarország2023. 11. 18. 18:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtiltották Botka Lászlóék Szegeden, hogy a Szeged–csanádi Egyházmegye új iskolát építhessen – írja a Délmagyarország. A cikk szerint az egyházmegye egy új iskolát szeretne építeni Szegeden, melyhez az állam olyan területet biztosítana, ahol jelenleg egy gondozatlan erdő van. Ez alapján épülhetne az új iskola, azonban egy szegedi közgyűlés elé beterjesztett előterjesztés hosszú időre ellehetetlenítené a kivitelezést. Eszerint a város változtatási tilalmat rendelt el a területre, ami azt jelenti, hogy ott három évig egy kapavágás sem történhetne.

Az önkormányzati ülés előtt egy nappal megjelent egy kormányrendelet arról, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyekben és területkezelésben, amilyenek például a Szeged–csanádi Egyházmegye beruházásai is, a városvezetés nem rendelhet el „változtatási tilalmat”. Ez szöges ellentétben áll a Szegedet vezető baloldali Botka Lászlóék tiltásával. 

A közgyűlésen Haág Zalán, a KDNP frakcióvezetője szerette volna levenni a napirendről az említett rendeletet, de ezt Botka és a baloldali többség egy emberként utasította el, így gyakorlatilag a tervezett iskola ellen szavaztak.

Botka László polgármester kijelentette: jogi útra terelik az ügyet, nem hagyják, hogy megépüljön az iskola. A jobboldali képviselők, köztük a fideszes Német Ferenc is próbálta lebeszélni a baloldali többséget arról, hogy ne szavazzák meg a rendeletet, de ez nem sikerült. Az előterjesztést jegyző Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester azt mondta, hogy volt az ügyben egy egyeztetés, ahol a városvezetés egy másik, a mostanitól távolabb eső területet ajánlott fel az egyházmegyének.

Most patthelyzet van, mert amíg nem dönt jogerősen a bíróság, addig a szegedi és a kormányrendelet is érvényben marad, következésképpen a bíróság kezében lesz, vajon lehet-e egy új, modern iskolája Szegednek.

Az ügy előzménye, hogy az állam átadna a Szeged–csanádi Egyházmegyének egy nagyjából hathektáros ingatlant az egyházmegye sportcentruma mellett. Ezt megtehetnék, hiszen 2018-ban nyilvánították nemzetgazdasági szempontból is kiemelt üggyé a Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásait. Az egyház egy katolikus sporttagozatos általános iskolát, valamint egy gimnáziumot építene, vagyis egy korszerű, magas színvonalú sportiskola-komplexum valósulna meg. Mivel erdős részről van szó, valóban ki kellene vágni valamennyit az erdőből, hogy felépülhessen az iskola. Ezen háborodtak fel a baloldaliak, és a Momentummal az élen aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy ne jöjjön létre az intézmény.

Borítókép: Botka László és Gyurcsány Ferenc (Forrás: Facebook) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.