A Szövetség az ellenszél dacára is jól szerepelt a szlovákiai választáson + videó

A Szövetség az elképesztő ellenszél ellenére is jól szerepelt a szlovákiai választáson, s az elmúlt másfél évtized legjobb eredményét érte el – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pozsonyban.

Forrás: MTI2023. 11. 07. 17:24
SZIJJÁRTÓ Péter (Fotó:MTI/Kiss Dániel)
Sajtótájékoztató a Körber Hungária beruházásáról Pécsen SZIJJÁRTÓ Péter (Fotó:MTI/Kiss Dániel) Fotó: Kiss Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető a Szövetség elnökével, Forró Krisztiánnal közös sajtótájékoztatóján először is gratulált a pártnak az elképesztő ellenszél ellenére elért választási eredményéhez, amely szavai szerint világossá tette, hogy melyik helyi politikai erő jelenti a valódi magyar képviseletet Szlovákiában.

– A 4,4 százalék és a másik két párt által elért összesen 0,3 százalék összehasonlítása szerintem világos választ adott erre az egyesek által mesterségesen fenntartott kérdésre – mondta.

Külön gratulált Forró Krisztiánnak a nagyszámú preferenciaszavazathoz, amely szintén tanúsítja, hogy a felvidéki magyar választók támogatták a pártvezetés elképzeléseit.

Majd arra is kitért, hogy néhány közvélemény-kutató cég megbukott a vizsgán. – Az, hogy szándékosan publikáltak-e jóval alacsonyabb várható eredményeket a Szövetség számára, mint ami a valóság lett, vagy szakmailag ennyire képesek, ezt nem tudjuk, de nem is a mi dolgunk – húzta alá.

Szijjártó Péter ezután hangsúlyozta:

számítunk a Szövetséggel való közös munkára a magyar–szlovák együttműködés fejlesztése során, és számítunk a Szövetséggel való együttműködésre akkor is, amikor a felvidéki magyarság helyzetének javításához szükséges javaslatokat megfogalmazzuk.

Majd kiemelte, hogy a kormány összekötő kapocsként, erőforrásként tekint a felvidéki magyarságra a két ország közötti kapcsolatok tekintetében.

A miniszter újságírói kérdésekre válaszolva közölte, hogy a választási eredmény értékelése a Szövetség decemberi kongresszusára vár. Rámutatott, hogy minden egyes párt célja a győzelem vagy a bekerülés a parlamentbe, márpedig ez sajnos kétségtelenül nem sikerült.

– Ugyanakkor ha hajlandók vagyunk kicsit mélyebben megnézni a választási eredményt, és mérlegre tesszük mindazokat a feltételeket, körülményeket, amelyek között a Szövetség ezen eredményt elérte, akkor azt gondolom, hogy helytállóak azok a szavak, amelyeket az elején elmondtam – jelentette ki.

Szijjártó Péter a nap folyamán találkozott többek között Robert Fico szlovák kormányfővel, Juraj Blanár külügyminiszterrel, Denisa Sakova gazdasági miniszterrel, illetve Richard Rasi regionális fejlesztésekért felelős miniszterrel is.

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: MTI / Kiss Dániel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.