A szuverenitást könnyű elveszíteni, ám visszaszerezni nagyon nehéz

Az Országgyűlésben a migráció okozta problémák mellett a magyar mezőgazdaság megvédése is téma volt.

2023. 11. 21. 11:06
KÖVÉR László
Budapest, 2023. november 10. Kövér László, az Országgyûlés elnöke beszédet mond a Normalitás védelme és az együttmûködés erõsítése az EU többszintû kormányzásában címû tanácskozáson a Parlamentben 2023. november 10-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szuverén állam vagyunk, amit meg akarunk őrizni, hogy önállóan dönthessünk a sorsunkról – fogalmazott Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője a parlamentben. Mint mondta, a szuverenitást könnyű elveszíteni, ám visszaszerezni nagyon nehéz. Jelezte, hogy manapság Brüsszel diktál és ultimátumot ad Magyarországnak.

– Brüsszel meg akarja mondani, hogy kikkel éljünk együtt. Ez Alaptörvény-ellenes, ezért nem tudjuk elfogadni 

– szögezte le a kormánypárti politikus.

Kiemelte, hogy Magyarország nem kér a migránsgettókból. Hozzátette: változás kell Brüsszelben és vissza kell térnie a józan észnek. Felhívta a figyelmet, hogy az a felelőlsségünk, hogy megállítsuk a mgirációt és megvédjük a keresztény civilizációt.

– Brüsszel látja, hogy egyre nagyobb problémát jelent az illegális migráció. Ennek ellenére nem gondolják at, hogy végig kellene gondolniuk, hogy helyes útra lépett-e Európa nyolc évvel ezelőtt

– válaszolta Rétvári Bence. 

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte, hogy Gyurcsány Ferenc aláírásgyűjtést indított a migránskvótákért. Emellett megköszönte a magyar rendőröknek és határvadszoknak, hogy megvédik a magyar határt, amivel egymillió illegális határátlépési kísérletet sikerült magakadályozni 2015 óta.

– A kvóták és vámok eltörlése miatt urkán élelmiszerimport átterelődött a szomszédos országokra – fogalmazott Győrffy Balázs, a Fidesz országgyűlési képviselője a napirend előtti felszólalásában. Jelezte, hogy ez övön aluli ütés volt az Európai Uniótól. 

Hozzátette: az EU-ba igyekvő Ukrajna semmilyen uniós szabályt nem tart be. 

Farkas Sándor, az agrárminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: Magyarország már a háború kezdete óta azért küzd, hogy a térség országai védelmet kapjanak az Európai Uniótól a szélsőséges piaci helyzetben. – Az Európai Bizottság nem tett érdmei intézkedést, ezért hazánk importtilalmat vezetett be Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékekre – jegyezte meg.

Borítókép: Országgyűlés (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.