Átadták a Magyarországi Evangélikus Egyház legmagasabb kitüntetéseit

A díjakkal idén is gazdag életutakat, fontos tevékenységeket ismert el az evangélikus egyház.

Forrás: MTI2023. 11. 10. 19:17
null
Piliscsaba, 2023. október 31. Az új evangélikus templom Piliscsabán 2023. október 31-én. A templom több mint 266 millió forintos állami támogatással épült fel. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átadták a Magyarországi Evangélikus Egyház legmagasabb kitüntetéseit: Krähling Dániel az elkötelezett lelkipásztori szolgálatot elismerő Ordass Lajos-díjat, Andrási Andor pedig a világiaknak odaítélhető Prónay Sándor-díjat vehette át a pénteki ünnepségen – tájékoztatta az egyház az MTI-t.

A kitüntetésekkel idén is gazdag életutakat, fontos tevékenységeket ismert el az evangélikus egyház

– hangsúlyozták.

A mártírsorsú püspök nevét viselő Ordass Lajos-díjjal kitüntetett Krähling Dániel nyugalmazott tolna–baranyai esperest Fabiny Tamás elnök-püspök méltatta, aki laudációjában felidézte, hogy a díjazott lelkipásztor szolgálata néhány év kivételével Bonyhádhoz és annak leánygyülekezeteihez, szórványaihoz kötődött.

A kitüntetett mindig is szívügyének tartotta a foglalkozást a fiatalokkal és a magyarországi németség történelmének ismeretét, a nyelvi gyökerek ápolását. Elévülhetetlen érdemeket szerzett továbbá abban, hogy a bonyhádi gimnázium újból evangélikus egyházi fenntartásba kerülhetett – mondta Fabiny Tamás.

A Prónay Sándor-díjat ezúttal – Sztehlo Gábor evangélikus lelkész alakjának hiteles felidézéséért – Andrási Andor vehette át.

Prőhle Gergely országos felügyelő a laudációjában úgy fogalmazott: ahhoz, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház méltóképpen ápolja Sztehlo Gábor emlékét és gondozza örökségét, „szükség van olyan emberekre, akik segítenek az összetettségében, olykor ellentmondásosságában is hiteles képet megőrizni”.

Borítókép: Az új evangélikus templom Piliscsabán (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.