Átcsoportosítják a honvédség egységeit

Az elmúlt évtizedek legnagyobb, legátfogóbb hadgyakorlata zajlik az ország több pontján egyszerre.

2023. 11. 04. 8:57
Pzh2000-es önjáró löveg bevagonírozása Tatán Fotó: Rácz Tünde/Forrás: honvedelem.hu Forrás: Honvédelem.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatos a katonák és a haditechnikai eszközök átcsoportosítása az Adaptive Hussars 23 többnemzeti gyakorlat kapcsán az ország teljes területén, földön és levegőben – tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium. Ahogy azt Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: 

az Adaptive Hussars 23 a drasztikusan romló biztonsági helyzetben lehetőséget teremt a magyar haderő ütőképességének erősítésére, egyúttal megmutatja, hogy Magyarország megbízható tagja a szövetségnek, a Székesfehérváron felállított NATO-parancsnokság, valamint a Magyarországon települt NATO-harccsoport hazánk kiemelt szerepét bizonyítja a keleti szárny vonatkozásában; védelmi kiadásaink pedig már jóval a vállalt határidő előtt elérték a GDP két százalékát.

A tárca tájékoztatása elkövetkező napokban elsősorban Újmajorba indulnak katonai konvojok többek között Tatáról, Debrecenből, Hódmezővásárhelyről és Kaposvárról, de érkeznek járműoszlopok Pápára, Hajdúhadházra és Tiszaroffra is igénybe véve a fő-, illetve mellékútvonalakat.

A forgalomban részt vevők láthatnak tréleren AN–2 Naszádokat, PTSZ úszó szállítójárműveket, valamint „saját lábon” közlekedő BTR–80 harcjárműveket is a korábban megszokott katonai személy-, teher-, illetve speciális (logisztikai) gépjárművek mellett.

A katonai járműforgalom leginkább az M0-ás, az M3-as és az M7-es autópályákat, valamint a 7-es és a 8-as főutakat érinti, de vasárnap a levegőben láthatnak ZLIN repülőgépeket és Airbus helikoptereket is, amelyek Szolnokról Pápára települnek át. 

Közben vasúton is megkezdődtek az átcsoportosítások. A tatai dandár 11. Harckocsizászlóaljának Leopard 2 A4HU harckocsijait és a 101. Tüzérosztály PzH 2000 önjáró lövegeit harci biztosítás mellett rakodták a nyitott vasúti teherszállító vagonokra. 

A Honvédelem.hu beszámolója szerint a lánctalpas haditechnikai eszközöket jól begyakorolt mozdulatokkal terelték fel a vasúti kocsikra. 

A HM közleménye szerint nemzetközi gyakorlat keretében az ország számos helyszínén, november 2–26. között a fő- és mellékútvonalakon megnövekedett katonai járműforgalomra kell számítani. Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy az állampolgárok nyugalmát a lehető legkisebb mértékben zavarja, ugyanakkor kéri a járművezetőket, hogy a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai technikai eszközöket, mivel azok mérete és sebessége, valamint a konvojok hossza és haladásának módja eltér a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól.

A Magyar Honvédség az átfogó hadgyakoralat kapcsán már korábban felhívta a figyelmet, hogy a zárt katonai menetoszlopokba nem hajthat be civil gépkocsi, ezért a biztonságos haladást kísérőjárművek biztosítják. Arra is kérték a közlekedőket, hogy a katonai menetoszlopok közelében minden esetben az aktuális útviszonyok, valamint az időjárási és látási körülmények figyelembevételével közlekedjenek.


A hadgyakorlat aktuális folyamatáról a Honvédelmi Minisztérium később tájékoztatni fogja a lakosságot, egyúttal megköszöni a hadgyakorlattal járó esetleges közlekedési és egyéb kellemetlenségekért a lakosság megértését és türelmét.

Rég nem látott hadgyakorlat várható Magyarország nyolc pontján, amelyről Böröndi Gábor vezérkari főnök először a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt. Mint azt elmondta, az orosz–ukrán háború után fel kellett rázni a hadsereget, aminek része a mostani komplex hadgyakorlat is, együttműködve a civil hatóságokkal.

Borítókép: Pzh–2000-es önjáró löveg bevagonírozása Tatán (Fotó: Honvédelem.hu/Rácz Tünde)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.