Ezekre a háziállatokra különösen nagy veszélyt jelent a fagy

Az alacsony hőmérséklet számos állatfajra jelentős hatással lehet, beleértve a háziállatokat, a haszonállatokat és a vadon élő állatokat is, ezért ebben az időszakban fokozott figyelmet igényelnek.

Forrás: MTI2023. 11. 23. 12:29
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tél beköszöntével egyre hidegebb idő érkezik, és ezzel együtt nő az állatokat érő kihívások száma. Az háziállatok, különösen azok, melyek kint élnek, különleges figyelmet igényelnek a mínuszokban hívta fel a figyelmet Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos csütörtöki közleményében.

„A hideg időjárás számos veszélyt rejthet magában kedvenceinkre nézve, és ebben az időszakban kifejezetten fontos, hogy mindannyian tegyünk az állatok védelméért”

tette hozzá a kormánybiztos.

Koska Hedvig állatorvos ismertette, a hipotermia és a testrészek fagyás miatti károsodása komoly veszélyt jelenthetnek, különösen a rövidebb szőrű vagy kisebb testű állatoknál. A hideg továbbá fokozhatja a meglévő egészségi problémákat, például az ízületi gyulladást. A hipotermia és a fagyás kockázata mellett a hideg időjárás növelheti a légúti betegségek előfordulását is, különösen zsúfolt körülmények között.

Hűvös időben az állatok viselkedése is megváltozhat

Számos állat több időt tölt pihenéssel, kevesebb energiát használva. Ebben az időszakban fontos biztosítani a megfelelő táplálékot és a menedéket az állatok számára, hogy fenntarthassák testhőmérsékletüket és energiaszintjüket. Kiemelten fontos, hogy az állattartók megfelelő előkészületeket tegyenek a hideg időszak beköszöntével. Ez magában foglalja a megfelelő szigetelésű vagy fűtött menedékek biztosítását, valamint a rendszeres állatorvosi ellenőrzéseket, különös figyelemmel a hideg időszakban fokozottan érintett egészségi problémákra.

„Gondoskodjunk arról is, hogy folyamatosan hozzáférjenek a friss ivóvízhez. Ez létfontosságú, mivel a nulla fok alatti hőmérsékletben a víz megfagyhat, ami megakadályozhatja az állatokat a szükséges hidratáció elérésében”

tették hozzá.

Bár sokan azt gondolják, hogy télen a külső élősködők eltűnnek, ez nem teljesen igaz emelte ki az állatorvos. Egyes élősködők, mint például a kullancsok, továbbra is aktívak maradhatnak enyhe téli időjárási körülmények között. Ezért fontos, hogy az állattartók rendszeresen alkalmazzanak megelőző kezeléseket, például a külső élősködők elleni szereket, hogy megóvják kedvenceiket a paraziták terjesztette fertőzésektől.

A téli hónapok beköszöntével különös figyelmet kell fordítanunk a menhelyeken élő állatokra is hangsúlyozta a kormánybiztos. A hidegben az állatok nagyobb energiát igényelnek a testhőmérsékletük fenntartásához, ez pedigkihívást jelenthet az állatmenhelyeken. A közösségi összefogás kulcsfontosságú a civil állatvédő szervezetek és az általuk gondozott gazdátlan állatok megsegítésében. Mindenki segíthet, legyen szó anyagi támogatásról, önkéntes munkáról vagy csak a társadalmi tudatosság növeléséről – áll a közleményben. 

„Minden kis hozzájárulás számít, és közösen sokat tehetünk az állatok jóllétéért a téli hónapokban is. Az állatok iránti megfelelő gondoskodás mindannyiunk felelőssége. A hideg hónapokban különösen fontos, hogy az állatok számára biztosítsunk megfelelő védelmet és támogatást”

fogalmazott Ovádi Péter.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.