Gondolta volna? Ennyi karácsonyfa talál gazdára évente Magyarországon

A belföldi ültetvények kitermelése elkezdődött.

Forrás: MTI2023. 11. 23. 10:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon az ünnepi időszakban akár kétmillió fenyőfa is vevőre találhat, a kínálat túlnyomó részét a luc-, az ezüst-, és a Kaukázusban őshonos nordmann teszi ki derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből.

Ezekből a környező országokba is jut, míg az itteni piacra körülbelül félmillió fenyő érkezik más országokból. A kitermelés november közepétől a földlabdás fákkal kezdődött

  írták.

A belföldi termőterület 3000-3500 hektár, túlnyomó részük Vas, Zala, Somogy vármegyében található, de a Mátra és a Bükk környékén, valamint Nógrád vármegyében is sokan foglalkoznak ezzel a tevékenységgel.

Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg.

A minőség a jó szaporítóanyagnak és a korszerű termesztéstechnológiának köszönhetően évről évre jobb. Az idei szezonban is kijelenthető, hogy minden családnak fog jutni fenyőfa. 

A NAK hangsúlyozta, hogy érdemes valódi fenyőt választani, mert a műfenyő gyártása környezetszennyező, ráadásul a túlnyomó része Kínából érkezik, ökológiai lábnyomát így hosszas a szállítás is növeli. A műanyag fák csak akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha legalább húsz évig használják őket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.