Hétmillió forintot csalt ki két nyugdíjastól egy nő, akit soha nem ismertek

Nem állnak le az unokázós csalók, amíg van, aki hisz nekik.

Forrás: Police2023. 11. 15. 12:39
Rendőrség, rendőrautó, nyomozás, krimi, bűnügy, bűncselekmény Forrás: Police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két nyugdíjas hétmillió forintot adott át egy ismeretlen nőnek, aki egyikük unokájával kapcsolatos bűnesetre hivatkozva kért pénzt az idős hölgytől – számolt be a rendőrségi portál.

Az elmúlt időszakban rendkívül elterjedtek az idős emberek megkárosítására épülő, úgynevezett unokázós csalások. Ezek az emberek általában ügyvédnek, rendőrnek vagy barátnak adják ki magukat, felhívják telefonon az időseket, és egy családtaggal kapcsolatos bűncselekmény vagy közlekedési baleset hírével sokkolják a csapdába csalt alanyt.

A beszélgetésben részletezik a rokonnal történt – kitalált – eset körülményeit, és arra ösztönzik az áldozatot, hogy a gyorsabb rendőrségi ügyintézés, illetve az esetleges büntetőeljárás elkerülése érdekében minél hamarabb juttasson pénzt vagy értéktárgyakat a közvetítőjükhöz.

A csalók a rendőrök szerint egyre rafináltabbak, és egyes beszámolók szerint már azzal próbálják növelni a hívások hitelességét, hogy a „bajba jutott családtag” hangját mesterséges intelligenciával klónozzák, és az ő lemásolt hangjával beszélhetnek a kiszemelt áldozattal.

Hozzáfűzik, számos praktika segíthet abban, hogy még időben észrevegyék az alanyok, hogy valami nincs rendben az ügyben, többek között ha felhívják a rokonukat azon a telefonszámon, amelyen máskor is beszélni szoktak, így meggyőződhetnek arról, hogy valós-e a probléma, amellyel megkeresték őket. Továbbá jó megoldás lehet, ha idegenekkel nem beszélnek meg találkozót, nem adnak át pénzt, ékszereket, egyéb értéktárgyat, idegen számlaszámra nem utalnak pénzt.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.