Nagy előrelépés jön a hulladékgyűjtésben, ennek országszerte komoly következményei lesznek

A hulladékudvarok fejlesztésére tízmilliárd forintot meghaladó összeget fordítanak.

Forrás: MTI2023. 11. 15. 11:07
null
Dover, 2023. november 2. A Ciarán névre keresztelt vihar által felborított szemétgyûjtõk hevernek az utcán Doverben 2023. november 2-án. Hollandiában narancsszínû riasztást adtak ki a térségre, míg Franciaországban több, mint egymillió ember maradt áram nélkül. MTI/EPA/Stuart Brock Fotó: Stuart Brock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Esztergomban tették le szerdán a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. első új hulladékudvarának alapkövét, az országban több év alatt további 82 hasonló létesítményt építenek – mondta el a társaság vezérigazgatója a helyszínen. Pethő Zsolt hozzátette: a következő tíz évben a hulladékudvarok fejlesztésére tízmilliárd forintot meghaladó összeget fordít a MOHU.

A vállalat arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy a korszerű létesítmény várhatóan 2024 májusától várja a város és térsége lakosságát, amelyet a következő tíz évben országszerte további 82 hasonló létesítmény követ.

 Első körben többek között Tisztaföldváron, Karcagon és Veresegyházán.

Az új hulladékudvarokban megnövekedett nyitvatartással várják a lakosokat, és sokkal szélesebb lesz a leadható anyagok köre. A leadott hulladék mennyiségét és szállítását egy transzparens informatikai rendszer ellenőrzi.

A hulladékudvar-rendszer fejlesztésének célja az újrahasznosítás növelése, a lerakás csökkentése és környezetünk megóvása. A MOHU a hazai hulladékudvarok fejlesztése érdekében több mint tízmilliárd forint értékben fog beruházni a következő tíz évben.

Magyarországon 2021-ben több mint kétmillió tonna települési hulladék jutott a szelektív gyűjtést és az újrahasznosítást elkerülve a lerakókba. A MOHU célja ennek radikális csökkentése, ugyanis az Európai Unió ambiciózus vállalásokat tett, amelyek alapján 2040-ig 65 százalékra kell növelni a települési hulladék újrahasznosítását. Ez Magyarországon jelenleg több mint 30 százalék. A lerakást pedig 10 százalékra kell csökkenteni, ami idehaza jelenleg 50 százalékon áll.

A MOHU a célok elérése érdekében a lakosság számára modern, lakosságbarát hulladékgyűjtő udvarokat hoz létre – közölte a cég.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Stuart Brock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.