Láthatunk még idehaza sarki fényt, de azért van itt néhány megválaszolatlan kérdés

A hónap elején kétszer is láthatta a csodát, aki az égre nézett.

Forrás: BOON2023. 11. 15. 10:19
null
Nagykanizsa, 2023. november 5. Sarki fény az északi égbolton Nagykanizsáról fotózva 2023. november 5-én. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő egy-két évben meglehetősen aktív időszakát fogja élni a Nap, mert eléri a tevékenységének maximumát. Ebből kifolyólag több alkalommal lehet majd megfigyelni sarki fényjelenségeket, akár Magyarországról is, de ez itthon továbbra is ritka esemény marad – fejtegette a Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló szakkörvezetője, Romenda Roland a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Hírportálnak.

Emlékeztetnek: a hónap elején kétszer is, egyszer november 5-én, majd 11-én is lehetett látni sarki fényt, azaz északi fényt Magyarországról, ami idehaza meglehetősen ritka.

A szakkörvezető beszélt arról is, hogy Magyarországról a legtöbbször vöröses színű északi fényt lehet látni az északi horizont környékén, bár általában zöldes, sárgás színű szokott lenni, de előfordulhat kék-, illetve ibolyaszínű jelenés is. Mindez több dolog függvénye is lehet, például hogy éppen milyen erős, illetve intenzív a töltött részecskék áramlása. 

Fontos szempont az is, hogy mennyire jutnak mélyre a földi mágneses mezőben. Minél mélyebbre, annál változatosabb és színpompásabb a sarki fény

– részletezte a szakértő.

Érdekesség, hogy az északi fény megjelenését nem lehet pontosan előre jelezni, csak valószínűsíteni, tehát az egyelőre kérdéses, hogy mikor történhet meg újra a csoda idehaza, még akkor sem, ha folyamatosan figyelik műholdakkal a Nap tevékenységét.

– Ha ez éppen abba az irányba esik, amerre a Föld is áll, akkor előfordulhat, hogy a napkitörés anyaga elérheti a Föld mágneses mezejét. Egy ilyen töltött részecske azonban nem fénysebességgel jut el a Földre, hanem egy vagy akár két napon keresztül is utazik a világűrben. Összefoglalva tehát nem lehetséges hetekre, hónapokra pontosan előrejelezni, hogy a jövőben mikor, melyik napon történik napkitörés és sarki fény – összegzett a  Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló szakkörvezetője, Romenda Roland.

Borítókép: Sarki fény az északi égbolton Nagykanizsáról fotózva 2023. november 5-én (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.