Jön a vihar, kiadták a riasztást + videó

Délutántól lassan megnyugszik az időjárás.

Forrás: MET2023. 11. 05. 7:25
null
Madrid, 2023. november 2. Esernyõjét próbálja megtartani egy nõ a Ciarán névre keresztelt vihar által okozott orkán erejû szélben Madrid belvárosában 2023. november 2-án. A brit meteorológiai szolgálat beszámolója szerint a Ciarán nevû viharzóna elsõsorban Írországot, Dél-Angliát, Walest és a Csatorna-szigeteket sújtja, de a vihar miatt Hollandiában narancsszínû riasztást adtak ki a térségre, míg Franciaországban több, mint egymillió ember maradt áram nélkül. MTI/EPA/EFE/Juan Carlos Hidalgo Fotó: Juan Carlos Hidalgo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eleinte beborul, sokfelé várható eső, zápor. Helyenként zivatar is előfordulhat. Egyes részeken kiadós mennyiségű csapadék hullhat.

A déli óráktól nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, lassanként megszűnik a csapadék. 

A déli, délnyugati szelet nagy területen kísérik erős, átmenetileg viharos lökések.

A hőmérséklet csúcsértéke 9 és 17 fok között alakul. Délnyugaton néhány fokkal magasabb is lehet. Késő estére 5 és 13 fok közé hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Kiadták a riasztást

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett délnyugati területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat – közölte a katasztrófavédelem.

Gyors mozgású csapadéktömbök vonulnak nyugatról kelet felé az országban. Az eső, zápor mellett gyakorlatilag bárhol előfordulhat dörgés, villámlás.

Főleg a déli területeken intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket 

viharos széllökés, nagy mennyiségű csapadék és jégeső

kísérhet. A csapadéktömbök súlypontjával együtt fokozatosan egyre keletebbre helyeződnek a zivataroknak kedvező légköri feltételek is.

Napközben a déli, délnyugati szelet főként az Alföldön kísérhetik nagy területen zivatartól függetlenül is viharos széllökések. Estére a legtöbb helyen mérséklődik a légmozgás.

 

Milyen idő lesz jövő héten?

Vasárnap a péntekihez hasonlóan csapadékos, szeles napra lehet számítani. A jövő hét elejére megnyugszik az időjárás. Mérséklődik a szél, erősödik a ködhajlam és kevesebb csapadékra van kilátás. A hőmérsékleti csúcsértékek lassan csökkenésnek indulnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/EFE/Juan Carlos Hidalgo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.