Jóval az EU-s átlag felett jár Budapest a diplomások számát tekintve

Budapest az EU-s átlag 156 százalékával fejlődik, majdnem ötször gyorsabban, mint Nógrád.

Forrás: Világgazdaság2023. 11. 24. 18:07
Európai Bizottság Forrás: PixaBay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Magyarország az Európai Unió negyedik legkevesebb diplomással rendelkező régiója, miközben hazánk – és főleg Budapest – jóval az európai uniós átlag felett teljesít a felsőfokú végzettségek tekintetében – írta a Világgazdaság.

Mindkét szélső érték csak éleződött tavaly óta a konkrét számok és helyezések tekintetében is, ráadásul ezek az adatok érdekes hasonlóságot mutatnak a régiók fejlődési ütemével.

Az Eurostat 240 földrajzi területet feldolgozó kutatása a 25 és 34 év közötti diplomásokat vizsgálta lakhelyük szerint. Megállapították, hogy az EU-ban összességében a fiatalok 42 százaléka rendelkezik diplomával – ráadásul közülük néhányan még tovább is tanulhatnak –, másfelől azt, hogy 72 régió máris felülmúlja a 45 százalékos uniós elvárást.

Budapest az átlag felett jár

A tanulmány szerint Budapest a legmagasabb, a lakosai között legalább 52 százaléknyi diplomást felvonultató terület közé került, a 62,3 százalékos magyar fővárost körülölelő régió már a középmezőnyhöz tartozó 30-34 százalékos sávba, míg a többi magyar egység a legrosszabb, legfeljebb harminc százaléknyi diplomással bíró terület közé.

A csúcsot a litván főváros, Vilnius és környéke tartja 73,6 százalékkal, megelőzve 11 másik régiót, amely legalább hatvan százaléknyi diplomással büszkélkedhet. Ezek jellemzően a fővárosok köré szerveződő területek, mint például: Dánia, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország vagy Svédország.
Ezek a területek vonzzák a magasan kvalifikált embereket, mert nemcsak az oktatási és munkavállalási kínálatuk, hanem a szociális és szórakozási lehetőségek is itt a legváltozatosabbak.

A teljes, részletes cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.