Riadót fújt a Magyar Közút, ha autóba ül mostanában, erről tudnia kell

Teljes erőbedobással készülnek.

Forrás: Magyar Közút2023. 11. 27. 11:28
null
Heerlen, 2023. március 8. Hókotró munkagépek haladnak az autók elõtt a hollandiai Heerlenben 2023. március 8-án. MTI/EPA-ANP/Marcel van Hoorn Fotó: Marcel van Hoorn
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meteorológiai előrejelzések alapján kedd éjfél után jelentős, intenzív havazás várható Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében. A legtöbb, akár 15 centiméternyi hó Borsod-Abaúj-Zemplénben, azon belül is a magasabban fekvő területeken várható.

A közút munkagépei minden érintett területen teljes kapacitással fognak dolgozni, de a folyamatos havazás miatt időszakosan téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők – írja a Magyar Nemzet szerkesztőségéhez eljuttatott közleményében a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A legfrissebb előrejelzések alapján kedd éjféltől intenzív havazásba vált át az idő az ország északi, északkeleti tájain. Tehát Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében kell havazásra számítania a közlekedőknek. Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén magasabban fekvő területein

akár 10-15 centiméternyi friss hó is hullhat néhány órán belül, 

de síkvidéki területeken is nagyságrendileg hasonló, 5-10 centiméternyi várható.

Hangsúlyozzák, a Magyar Közút már november 10-én téli üzemre váltott, így minden havazásban érintett területen teljes kapacitással fognak dolgozni a szakemberek. A közlekedőknek ugyanakkor több tényezőt is figyelembe kell majd venniük. Ilyen például, hogy a közútkezelő munkagépei az érintett területeken megelőző sószórást végeznek, hogy a friss hó letapadását igyekezzenek tompítani. De ez nem jelenti azt, hogy a kiszórt só minden frissen hullott havat azonnal elolvasztana, hiszen jelentős mennyiségű hó várható néhány óra alatt.

A havazásban érintett északi, északkeleti országrészben nagyjából 25 mérnökségről, tehát telephelyről fognak majd elindulni a gépek – összesen 180 –, hogy közel 8500 kilométernyi fő- és mellékúton beavatkozzanak. 


Megjegyzik: a közlekedők is sokat tehetnek azért, hogy az országos utakon a forgalom zavartalan legyen. Egy-egy baleset miatt ugyanis a feltorlódott kocsisorokban vesztegelhetnek a közútkezelő gépei, így a hóeltakarítást is később tudják adott helyszínen elvégezni.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA-ANP/Marcel van Hoorn)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.