Még azután is gyűjthette a pénzt a 99 Mozgalom, hogy Karácsony visszalépett

Már fél éve Karácsony Gergely 99 Mozgalom nevű szervezetének finanszírozási botrányától hangos a magyar közélet, most újabb részletre derült fény.

Forrás: ATV2023. 11. 22. 17:43
ÖRSI Gergely; KARÁCSONY Gergely; TORDAI Bence
Budapest, 2023. június 15. Tordai Bence (Párbeszéd), a választókerület ellenzéki országgyûlési képviselõje (j) beszél, mellette Karácsony Gergely fõpolgármester (k) és Õrsi Gergely (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) II. kerületi polgármester (b) a fõvárosi jármûcsereprogramról tartott sajtótájékoztatón a Széll Kálmán téren 2023. június 15-én. Az elmúlt évtizedek legjelentõsebb fõvárosi jármûcsereprogramjának nevezte Budapest fõpolgármestere azoknak a modern, CAF-típusú, spanyolországi gyártású villamosoknak a beszerzését, amelyek a budai vonalakon közlekednek majd. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az adománygyűjtést azután is folytathatta a 99 Mozgalom, hogy Karácsony Gergely már nem szerepelt Orbán Viktor lehetséges kihívójaként – számolt be az ATV. A hírportál információi szerint a jegyzőkönyvek dátumozásából kiolvasható, hogy a 2021 őszén rendezett ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson Karácsony Gergely hiába lépett vissza október 8-án Márki-Zay Péter javára, a pénz fogadása folytatódott.

Lapunk kiderítette, hogy a főpolgármester bizalmasaként ismert ügyvéd, Tordai Csaba irodájában írhatták alá azt a tíz jegyzőkönyvet, amelyeket a hatóságok foglalhattak le egy múlt heti házkutatáson. Úgy tudni, a jegyzőkönyveket szocialisták írták alá, amiből a párt annyit elismert, hogy két munkatársuk részt vett a mikroadományok megszámolásában és hitelesítésében. Egy jegyzőkönyv aláírását ismerték el, vagyis az adománygyűjtő ládák tíz okiratából kilenc helytállósága nem bizonyított.

A két szocialistát tanúként hallgatta meg a NAV, ahol elmondták: az első jegyzőkönyvet követő további kilenc okiratot nem ők írták alá, azoknál a ládabontásoknál jelen sem voltak – közölte az ATV megkeresésére az MSZP, majd a hírportál hozzátette: 

a munkatársak a vallomásukkal megerősítették az okirat-hamisítás gyanúját, a személyazonosságukkal történt visszaélés így a nyomozás részévé vált, ezért külön nem tettek feljelentést.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a Nemzeti Információs Központ júniusban hozta nyilvánosságra a baloldal külföldi kampányfinanszírozásának vizsgálatáról szóló összefoglaló jelentését, amelyben az is szerepelt, hogy több mint 506 millió forint érkezett a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom egyesület számlájára, döntően euróban és angol fontban. 

A mozgalom azért jött létre, hogy támogassa Karácsonyt a 2021-es ellenzéki előválasztáson mint az MSZP, a Párbeszéd és az LMP együttes miniszterelnök-jelöltjét. A mozgalom hivatalos képviselője Perjés Gábor, a Párbeszéd politikusa, akit Bajnai Gordonhoz közel álló személyként ismernek. A félmilliárd forintot Perjés fizette be a szervezet bankszámlájára készpénzben, több részletben, összesen tizenkilenc alkalommal.

A hatalmas támogatás gyanús körülményei miatt több feljelentés is született, amelyek nyomán a NAV költségvetési csalás miatt rendelt el nyomozást. Később pénzmosás elkövetésének gyanújára is kiterjesztették a vizsgálatot.

A tetemes mennyiségű pénz forrása egyelőre nem ismert, Karácsony Gergely először azt állította, hogy mikroadományokból jött össze a félmilliárd forint, majd gazdag magyar és külföldi adakozókról beszélt.

A hitelintézet a sajtóban megjelent hírek után feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, hamis magánokirat felhasználása miatt. A bank belső vizsgálatot indított, amely után kiderült: az adományok alapvetően külföldön élő magyar személyektől érkeztek, az adománygyűjtő ládákban elhelyezett bankjegyek többsége azonban új és gyűrődésmentes volt, több esetben egymás utáni sorszámúak.

A tisztázatlan forrásból származó, több mint félmilliárd forintnyi támogatás ügyében hamis magánokirat felhasználása, pénzmosás és költségvetési csalás gyanúja miatt van folyamatban büntetőeljárás.

Borítókép: Örsi Gergely, Karácsony Gergely és Tordai Bence  (Forrás: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.