Karácsony Gergely döntése veszélyeztette volna a vízellátást

V. Németh Zsolt zsarolásnak nevezte a főpolgármester döntését.

Forrás: MTI2023. 11. 22. 11:03
KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely fõpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyûlési képviselõ, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Veszélyeztette volna a főváros vonzáskörzetében élők vízellátását, ha a főpolgármester felmondja az agglomerációs településeket érintő vízátadási szerződéseket – mondta az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára a közszolgálati televízió szerda reggeli műsorában. V. Németh Zsolt

zsarolásnak nevezte Karácsony Gergely döntését, amellyel szerinte szintet lépett a rezsivita az ellenzékkel.

– A kormány továbbra is fenntartaná a csökkentett díjakat, és úgy gondolja, hogy a víz nem csupán egy termék a sok közül, a hozzáférés az egészséges ivóvízhez alapjog, senkit nem lehet ettől megfosztani. Budapest körül tucatnyi település ellátását biztosítja a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt., amely a Fővárosi Vízművek Zrt.-től kap vizet. A szerződések felmondása ezt az állapotot veszélyeztette volna, a kormány ezért döntött úgy, hogy a jogszabály-módosítással megakadályozza a főpolgármester kezdeményezését – tette hozzá.

Mint jelezte, változtatásra azért is szükség van, mert a nem lakossági felhasználók országszerte több mint kilencszázféle vízdíjat fizetnek, a legalacsonyabb és legmagasabb között negyvenkilencszeres a különbség. Elmondta, az eltérés abból ered, hogy a szolgáltatók önköltsége számos körülménytől függ, elsősorban attól, honnan nyerhetnek vizet és milyen eljárással lehet azt fogyaszthatóvá tenni, ha szükséges.

– A méretgazdaságosság ugyancsak fontos szempont, hiszen egy fogyasztóra számítva drágább a szolgáltatás a kisebb településeken, mint ott, ahol több százezren vagy akár milliónyian élnek. A kormány azt szeretné elérni, hogy a nagy nyereséggel dolgozó szolgáltatók bevételéből jusson a kedvezőtlenebb helyzetű területeknek is, mert igazságtalan, hogy az eltérő helyi adottságok miatt ilyen különbségek legyenek az országon belül – mondta V. Németh Zsolt.

 

Borítókép: Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.