Megjött a tél, ne is reménykedjünk enyhülésben + videó

A Kárpát-medence fölé eleinte váltakozó, hétfőn nagyobb nedvességtartalmú, egyre enyhébb levegő áramlik.

Forrás: MTI, MET2023. 11. 26. 17:16
null
Szófia, 2023. november 26. Vastag hóréteget távolít el autójáról egy nõ Szófiában 2023. november 26-án, amikor erõs havazás és hóvihar miatt a legmagasabb fokozatú riasztás van érvényben Bulgária több térségében. Az ország több mint ezer településén jelentettek áramkimaradásokat, a hómennyiség és a fák leszakadt ágai miatt több vidéki út járhatatlanná vált, a vasúti közlekedés szünetel Várna és Szófia között a megrongálódott vezetékek miatt. MTI/EPA/Vaszil Donev Fotó: Vaszil Donev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap felhőátvonulások várhatók. Helyenként előfordul hózápor.

Éjszaka elsősorban a Dunántúlon számíthatunk hószállingózásra, néhol havas esőre, ónos esőre.

Hétfő délelőtt vékonyabb, szakadozott felhőzet lehet felettünk, délutántól vastagodik a felhőtakaró.

Napközben helyenként, késő délutántól szórványosan várható csapadék.

Északkeleten főként hó, havas eső, máshol egyre inkább eső valószínű.

A sokfelé élénk, helyenként erős északnyugati szél éjszakára mindenhol mérséklődik. Hétfőn többfelé megélénkül a délnyugati, déli szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire mínusz 8 és 0 fok között alakul. A szélvédett fagyzugokban hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 0 és 8 fok között várható. Északkeleten mérhetik az alacsonyabb, délnyugaton a magasabb értékeket – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Milyen idő lesz a jövő héten?

Kedden jobbára borult időre kell számítani sokfelé csapadékkal, egyes részeken kiadós mennyiség is hullhat. Nagyrészt eső várható, de az Északi-középhegység és az Észak-Alföld térségében havas eső, hó valószínű, sőt helyenként megmaradó hóréteg is kialakulhat. A déli, majd az északnyugati szél több helyen megerősödik, az Észak-Dunántúlon viharos lökések is lehetnek. Hajnalra általában mínusz 1 és plusz 5 fok közé hűl le a levegő, de az északkeleti szélvédett, fagyzugos vidékeken ennél alacsonyabb értékek is lehetnek. Kora délután mínusz 1 és plusz 7 fok közötti hőmérséklet várható, északkeleten lesz hidegebb.

Szerdán a felhőzet tovább szakadozik. Az ország nagy részén kevés felhő zavarja a napsütést. Az északkeleti, keleti megyékben tartósabban felhős maradhat az idő, és havas eső, záporok, hózáporok is kialakulhatnak. Sok helyen megerősödik az északnyugati szél, majd mérséklődik, és délire fordul. Hajnalban mínusz 8–plusz 1 fok várható, napközben mínusz 2 és plusz 5 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Az északkeleti havas részeken lesz hidegebb.

Csütörtökön erősen megnövekszik a felhőzet, nagyrészt borult időre kell számítani. Fokozatosan nő a csapadék esélye: jellemzően eső várható, de főként északkeleten vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Nagy területen megerősödik a délnyugati, déli szél. A minimum általában mínusz 7 és mínusz 1 fok között alakul. Az északkeleti szélvédett, hóval borított tájakon ennél több fokkal alacsonyabb értékek is lehetnek. Napközben délnyugat felől enyhébb levegő érkezik, a maximumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 11 fok között várható.

Pénteken nagyrészt erősen felhős vagy borult időre van kilátás. Sokfelé valószínű csapadék, nagyrészt eső, záporeső. Több helyen megerősödik a déli szél, majd északnyugatira fordul, és mérséklődik a légmozgás. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 10 fok között alakul, de hajnalra már több fokkal enyhül az idő. A csúcsérték 3 és 16 fok között várható, északkeleten lesz hidegebb.

Szombaton nagyrészt erősen felhős időre lehet számítani. Szórványosan előfordulhat eső, helyenként vegyes halmazállapotú csapadék is hullhat. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A hajnali mínusz 3–plusz 6 fokról 1 és 8 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap változóan felhős idő valószínű több-kevesebb napsütéssel. Helyenként előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A hajnali mínusz 7–plusz 1 fokról délutánra 0 és plusz 7 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.