Novák Katalin demográfiai kerekasztalt hívott össze

A Novák Katalin államfő által életre hívott testület nem kevesebb célt tűzne ki, mint azt, hogy Magyarországon legyen a legmagasabb a gyermekvállalási kedv, amellyel meg tudják fordítani a több mint négy évtizedes negatív tendenciát, hogy egy csökkenő népességű országból egy növekvő népességű országgá tudjon válni hazánk.

2023. 11. 06. 19:40
Demográfiai Kerekasztal Forrás: Facebook/Novák Katalin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 – A demográfiai válság a nyugati világ egyik legégetőbb kihívása, sehol sem születik elegendő gyermek Európában.

A Demográfiai Kerekasztal célkitűzése, hogy Magyarország csökkenő népességű országból növekvő népességű országgá váljon

– jelentette ki Novák Katalin államfő az általa életre hívott testület tegnapi alakuló ülésén Budapesten, a Sándor-palotában.

Az elmúlt tizenhárom évben komoly eredményeket tudtak elérni és olyan pozitív irányba mozdult el az ország demográfiai értelemben is, amelyre alig-alig van példa a fejlett nyugati országokban.

– mondta Novák Katalin, aki a testület elnöki tisztségét is betölti.

Az elmúlt évtizedben Magyarországon családbarát fordulat történt, sereghajtókból az európai középmezőnybe kerültünk. 

Hazánkban nőtt a legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv és a házasságkötések száma is.

Ugyanakkor demográfiai fordulatot még nem sikerült elérnünk – olvasható Novák Katalin Facebook-oldalán.

Ezért hozta létre Novák Katalin a Demográfiai Kerekasztalt, amelynek keretében az állami, a civil szektor, az egyházak, valamint a tudomány képviselőivel arról kezdtek el közösen gondolkodni, hogy mit lehet tenni azért,

hogy megvalósuljon a demográfiai fordulat, hogy Magyarország csökkenő népességű országból növekvő népességű országgá váljon.

 

Nem kevesebbet tűznék ki magunk elé, mint azt, hogy legyünk az elsők Európában, legyen Magyarországon egy olyan demográfiai fordulat, amelynek köszönhetően Magyarországon lesz a legmagasabb a gyermekvállalási kedv

– fogalmazott Novák Katalin. Hozzátette: úgy gondolja, hogy elindíthatnak egy olyan mozgalmat, folyamatot, amelyhez ha sokan kapcsolódnak, akkor meg lehet valósítani ezt a demográfiai fordulatot.

Novák Katalin hangsúlyozta, 

Magyarország már több mint négy évtizede néz szembe a „demográfiai téllel”, amely félő, hogy „demográfiai jégkorszakba fordul”, ha nem teszünk ellene valamit.

Egyetlen olyan jóléti ország sincsen, ahol elegendő gyermek születne ahhoz, hogy fenntartsák a népesség számát – mondta.

A köztársasági elnök szólt arról, hogy a demográfiai probléma orvoslására lehet logikus válasz az, hogy „kívülről pótoljuk a szükséges erőforrásokat, a születendő gyermekek helyett a bevándorlása támaszkodunk”, 

azonban Magyarország a családokra, a gyermekekre helyezi a hangsúlyt a tömeges bevándorlás helyett.

Az államfő megjegyezte azt is, hogy a magyar emberek egyértelműen letették voksukat a gyermekvállalás és a családalapítás támogatása mellett.

Borítókép: a Demográfiai Kerekasztal alakuló ülése (Forrás: Facebook/Novák Katalin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.