Újabb részleteket árult el a csok pluszról Hornung Ágnes

A csok pluszra minden magyar család jogosult, hogyha gyermeket vállal, vagy a már meglévő gyermeke mellé további gyermeket, gyermekeket szeretne – mondta el a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkár a Facebookra feltöltött videójában szombaton. Hozzátette: az új otthonteremtési támogatás minden eddiginél nagyobb pénzügyi segítséget nyújt a családoknak.

2023. 11. 04. 13:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A csok plusz egy teljesen új otthonteremtési támogatás, amely minden eddiginél nagyobb pénzügyi segítséget nyújt a gyermeket és otthont tervező házaspároknak, a családoknak, akár az első közös otthonuk megszerzéséhez, akár nagyobb lakásba költözéshez vagy bővítéshez egy államilag támogatott fix kamatozású hitellel – mondta el a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkár a Facebookra feltöltött videójában szombaton. 

 

Kifejtette: a csok pluszra minden magyar család jogosult, hogyha gyermeket vállal, vagy a már meglévő gyermeke mellé további gyermeket, gyermekeket szeretne. A hitel mértéke 15, harminc- vagy akár ötvenmillió forint is lehet attól függően, hogy a vállalt gyermekekkel hány gyermekessé válik a család. Például, ha egy házaspárnak nincs gyermeke, és két gyermeket vállal előre, akkor harmincmillió forintra jogosult, ugyanakkor azok a házaspárok is igényelhetik a harmincmillió forintos összeget, akiknek már van egy gyermekük, és még egyet vállalnának. 

Azok, akik nagy családban gondolkodnak, a maximális ötvenmillió forintos hitelre jogosultak. 

Azaz, ha a most még gyermektelen házaspárok három gyermeket vállalnak, akkor jogosultak lesznek a maximális hitelösszegre, ugyanakkor azok is, akik az egy gyermek mellé még két gyermeket vállalnak, de szintén jogosultak a csok plusz ötvenmillió forintos maximumára azok, akik két vagy több gyermekük mellé újabb gyermeket szeretnének. 

Úgy tervezzük, hogy az első két évben nem lesz korhatár az igényléshez, annyi lesz a feltétel, hogy ha a feleség 41 év feletti, akkor a várandósság esetén válik a pár jogosulttá. A háború, a szankciók okozta nehéz gazdasági helyzetben is kiszámítható intézkedésekkel támogatjuk a családokat. A fix háromszázalékos kamatozású, államilag támogatott hitel valódi segítséget nyújt az otthonteremtési célok megvalósításához

− mondta. Hozzátette: fontos kiemelni, hogy a konstrukcióban megszűnik a különbségtétel az új és használt ingatlanok között, mindkét esetben ugyanakkora összegben igényelhető a nagyon kedvező hitel. Csak annyi kell, hogy a hitelt az első közös otthonuk megszerzésére, a már meglévő otthonhoz képest nagyobb vagy komfortosabb megvásárlására vagy építésére, vagy az otthonuk bővítésére használják fel a családok. Az is nagyon fontos, hogy a csok plusz az ország bármely településén igényelhető lesz, tehát az ötezer főnél kisebb településeken akár a falusi csokkal együtt is. A fiatalokat külön segíti, hogy első lakásuk megvásárlásához csak tíz százalék önerőre van szükség az eddigi húsz százalék helyett. 

2024-től tehát jön a csok plusz, arra biztatjuk a gyermeket és otthont tervező párokat, hogy éljenek a lehetőséggel!

− hangsúlyozta.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.