– Az egész albán pékségek körüli mizéria azzal kezdődött, hogy Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a Spirit FM Több-kevesebb című műsorában arról beszélt, hogy az albán pékségek jelenléte Magyarországon kedvezőtlen a magyar sütőipari cégekre nézve – írja mai összefoglaló cikkében a Mandiner.
Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai főtitkára is megszólalt az albán pékek ügyében, ő azt nyilatkozta: nem lenne semmi baj az albán pékségekkel, ha azok is betartanák a hazai pékségekre vonatkozó higiéniai, technológiai és munkaügyi szabályokat. Werli szerint azonban ez nem jellemző, és így komoly árelőnyhöz jutnak.
Az albán pékségek jóval olcsóbban gyártanak pékárut, így a hazai versenytársakhoz képest érdemben alacsonyabb áron kínálják a helyben sütött termékeiket. A továbbra is töretlen balkáni befektetési hajlandóság ugyanakkor azt mutatja, a fogyasztókat az árszint jobban érdekli a minőségnél.
A Magyar Nemzet korábban több cikkben is foglalkozott az albán pékségek sötét titkaival, ezeket ITT, ITT és ITT lehet elolvasni.
Az albán és a magyar pékek között kiújuló konfliktus egyébként nem újszerű. A Délmagyar például már 2013-ban arról cikkezett, hogy a déli országrészben konkurenciaharc dúl a két csoport között. – Feladja a leckét a magyar pékeknek az, hogy az albán pékségekben helyben sütnek, míg a mi mestereink kilométerekről szállítják az árut a mintaboltjukba. Most a hagyományos ízekkel, a magyar alapanyagokkal próbálnak szembeszállni a konkurenciával – írta tíz évvel ezelőtti cikkében a vármegyei portál.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Éberling András)