A magyarok többsége nem támogatja Ukrajna EU-csatlakozását

Nem támogatja a magyarok többsége Ukrajna EU-csatlakozását a Nézőpont Intézet friss, a Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatása szerint. Még a baloldaliak 44 százaléka és a kormány álláspontjával általában szemben álló fővárosiak 54 százaléka sem ért egyet az ukrán csatlakozással.

2023. 11. 17. 4:56
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. november 4. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követõ sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok 62 százalékos többsége nem ért egyet azzal, hogy Ukrajnának csatlakoznia kellene az Európai Unióhoz, s kevesebb mint feleannyian (26 százalék) értenek egyet vele – derül ki a Nézőpont Intézet friss, a Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatásából. A kormánypárti szavazók többsége egységes állásponton van, csaknem négyötödük (78 százalék) ellenzi Ukrajna csatlakozását. Nehéz feladat elé állítja azonban a baloldali pártokat a baloldali szavazók megosztottsága, miután ugyanakkora arányban tartják elfogadhatatlannak (44 százalék) Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz, mint amekkora arányban támogatnák azt (44 százalék). Ráadásul a radikális jobboldali ellenzék, a Mi Hazánk szavazótábora is egyértelmű véleményen van a kérdésben, 81 százalékuk ellenzi az ukránok belépését.

 

Még a kormány álláspontjával általában szemben álló fővárosiak 54 százaléka sem ért egyet az ukrán csatlakozással, szemben a budapestiek kevesebb mint harmadával (harminc százalék), akik egyetértenek. Kiemelik, hogy nincs olyan egyéb társadalmi csoport (nem, életkor, településtípus alapján), amely támogatná a szomszédos ország belépését.

 

Kérdés a nemzeti konzultációban

A Nézőpont Intézet a felméréshez készített elemzésében rámutatott, hogy a magyar kormány most kezdődő nemzeti konzultációjának tizenegy kérdése közül az egyik a háborúban álló Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozására vonatkozik.

Míg az unió brüsszeli vezetése egyre sürgeti az ukránok csatlakozási tárgyalását, a magyar kormány nem támogatja azt, amíg a kárpátaljai magyar kisebbség jogai sérülnek.

Az elemzés szerint nagy változtatásokra lenne szükség ahhoz az ukrán vezetés részéről, hogy ez az álláspont megváltozzon.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követő sajtóértekezleten 2023. november 4-én (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.